Gyula

2018.08.13. 13:51

Mexikóból is érkeznek a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljára

Csütörtöktől vasárnapig immáron huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a Minden Magyar Nemzetközi Néptáncfesztiválját – jelentette be a rendezvénysorozattal kapcsolatos hétfői sajtótájékoztatón Kovács Ágnes főszervező, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. szakembere és Patyi Zoltán művészeti vezető.

P. G.

Patyi Zoltán hangsúlyozta, az idei eseményen is jelen lesznek a hagyományőrző fellépők, érkeznek vendégek Erdélyből és a legészakibb magyar szórványnak számító Zoboraljáról is, ahol egy rendkívül különleges archaikus kultúrát őriznek. Jelen lesz a programon bánffyhunyadi Varga István Kiscsipás, aki az egyik leghíresebb zenészdinasztia tagja és a Magyarpalatkai Banda. A vasárnap közös gálaműsoron fellép majd Takács Anna és Takács Piroska a Mezőségből. Ez a műsorrész lesz a programsorozat egyfajta megkoronázása.

Kovács Ágnes elmondta, a rendezvény négy napja alatt valódi fesztiválvárossá válik Gyula, a programok a város számos részét érintik majd. Az esemény központja a vár környéke, illetve a tószínpad lesz.

Pénteken este több száz táncos látványos felvonulása irányítja majd a rá a figyelmet a fesztiválra. A táncosok a Harruckern téren és a KÖVIZIG előtt is megállnak majd egy rövid időre. A kísérőprogramok közül kiemelte, hogy pénteken Halmos Bélára emlékeznek majd, illetve az Almásy-kastélyban a kiváló népzenekutató ifjúkori grafikáiból nyílik kiállítás 16 órától.

Csütörtökön este 7 órától gasztroudvar és ismerkedési est lesz, amit a Minden magyarok borai című irodalmi borest követ a várban. A fesztiválon összesen tizenkét táncegyüttes lesz jelen. Az anyaországbeli és határon túli magyar csapatok mellett Észtországból, Csehországból, Romániából, Törökországból, Indiából és Mexikóból is érkeznek fellépők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában