anyatejes táplálás

2018.08.22. 13:50

Matrica jelzi, hol szoptathatnak az édesanyák

Bátran elindulhatnak otthonról az anyukák, hiszen Békéscsabán több hely is nyitva áll előttük, ha megetetnék gyermeküket. Ezeket egy olyan grafika jelzi, ami egy gyermekét szoptató anyukát ábrázol. Az első matricát szerdán a Csabagyöngye Kulturális Központ bejáratánál ragasztották ki.

Licska Balázs

Egy kampányt indított az Egyensúly AE Egyesület, amelynek részeként intézményeket, vendéglátóhelyeket keres meg, hogy biztosítsanak lehetőséget, egy szeparált, intimitást és megfelelő higiéniát nyújtó helyiséget az anyukáknak, ha megszoptatnák, megetetnék, átpelenkáznák gyermeküket. Schiffertné Lócskai Henriett, az egyesület elnöke elmondta, hogy tevékenységükkel több módon is segítik a kisgyermekes anyukákat, ezért vállaltak vezető szerepet a kampányban.

Csarnainé Hegedűs Nóra és keresztlánya, Gréti ragasztotta fel Herczeg Tamással közösen az első matricát. Fotó: Lehoczky Péter

Azok, akik csatlakoznak a mozgalomhoz, egy Éltető szeretet címet viselő grafikát kapnak, amit kiragaszthatnak. Az alkotást Herczeg Tamás országgyűlési képviselő vásárolta meg egy művésztől, és ő adományozza tovább matricaként. Fontosnak nevezte, hogy legyenek olyan intézmények, vendéglátóhelyek Békéscsabán, ahol otthonosan érezhetik magukat az anyukák gyermekeikkel. A kezdeményezést hasznosnak ítéli, annak szemléletformáló hatása is van.

Békéscsabán az első matrica a Csabagyöngye Kulturális Központ bejáratára került. Szente Béla igazgató elmondta: az intézmény a Kölyökszigeten tartott foglalkozásokkal kimondottan a kisgyermekekre, a kisgyermekes családokra épít, azon belül alakítottak ki egy helyiséget – ahol minden lehetőség adott a kényelmes szoptatásra, etetésre, pelenkázásra.

Fotó: Lehoczky Péter

A kezdeményezéshez eddig többen csatlakoztak: például a Napsugár bábszínház, a vasutas művelődési ház, az Egyensúly AE Egyesület telephelyei, a Kornélia étterem. A sajtótájékoztatón elhangzott: voltak olyan helyek, ahol a szoptatásra, etetésre, pelenkázásra eddig is volt mód, de lényeges, hogy a lehetőséggel tisztában is legyenek az anyukák, ezért hasznosak a matricák.

Előnyben az anyatejes táplálás

Az anyatejes táplálást részesítik előnyben a védőnők – mondta Szenti Zoltánné békéscsabai vezető védőnő. Hozzáfűzte: egyelőre tabunak számít a szoptatás, és vannak, akik ferde szemmel néznek azokra, akik a külvilágot kizárva, a gyermeküket előtérbe helyezve nyilvános helyen szoptatnak, ha a szükség úgy hozza.

Fontosnak nevezte, hogy több olyan hely legyen, ahol félrevonulhatnak az anyukák – az újonnan épülő védőnői centrumban is lesz ilyen. A sajtótájékoztatón Balázs Anett arról beszélt, hogy Újkígyóson hogyan és miért indítottak el ezt a kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában