katasztrófavédelem

2018.08.03. 19:34

Már nyáron érdemes a kéménysepréssel foglalkozni

Nem célszerű a kéményseprést, a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartását, ellenőrzését a fűtési szezon előtti utolsó napokra halasztani, érdemes azokat most elvégeztetni – hívták fel a figyelmet közleményükben a katasztrófavédelemnél.

Fotó: Imre György

Aláhúzták: a kémények időszakos ellenőrzése a magányszemélyek számára több mint két éve ingyenes. Aki családi házban él – és a házba nincs bejegyezve vállalkozás –, ahhoz a kéményseprő akkorra megy, amikorra a tulajdonos, használó időpontot foglal. Azokhoz, akik társasházban élnek, írásbeli értesítést követően hívás nélkül csenget a szakember, a vizsgálat, a sormunka ekkor is térítésmentes. Fizetni csak akkor kell, ha gazdálkodó szervezetet jegyeztek be az adott ingatlanba.

Az, hogy milyen időközönként kell ellenőriztetni a kéményt, attól függ, hogy milyen fűtőeszközt csatlakoztattak hozzá. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente egy alkalommal ingyenes a felülvizsgálat. Vállalkozás esetében pedig kötelező egy- vagy kétévente megrendelni a kéményseprést egy kéményseprőcégtől.

A kéményseprő a füstelvezető épségét és a fűtésrendszer működését ellenőrzi, hogy kiszűrhessék a problémákat, megelőzhessék a baleseteket. A vizsgálat során a szakemberek alaposan átnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, hogy biztosított-e az adott helyen a biztonságos működéshez szükséges mennyiségű levegő és annak utánpótlása. Emellett elemzik az égéstermék összetételét. Probléma esetén mihamarabb intézni kell a javítást.

Aki kitakaríttatná, ellenőriztetné a kéményét, az időpontot foglalhat interneten – a www.kemenysepres.hu oldalon –, írhat e-mailt, tárcsázhatja az ingyenesen 1818-as telefonszámot, illetve személyesen is felkeresheti a megyei ellátási csoportot, Békéscsabán a Kazinczy utca 9. szám alatt – jelezték a katasztrófavédelemnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában