békéscsaba

2018.08.20. 15:20

Leleplezték a Szent István-szobrot az államalapítás ünnepén

Békéscsabán számos programot szerveztek az államalapítás ünnepén.

N.-L. V.

A Szent István téri eseményeket térzene nyitotta a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar közreműködésével, melyet az ünnepélyes zászlófelvonás és a Szent István-szobor felavatása követett. Máté István, csongrádi szobrászművész alkotását Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő leplezte le.

Az államtitkár beszédében az államalapítást mind a mai napig tartó folyamatnak nevezte, amely nem ért véget valamivel több mint ezer évvel ezelőtt, csak elkezdődött. „Nemzettudatunk átélése aligha volt aktuálisabb bármikor, mint éppen ma. A legfontosabb feladatok közé tartoznak a ránk hagyományozódott értékek vállalása, az ősök műveinek tisztelete” – fogalmazott.

 

Herczeg Tamás az ezeréves államiságunk szellemiségét, hitvallását minden korban a megmaradás legerősebb kapaszkodójának nevezte. Majd rávilágított, hogy Szent Istvánnak köszönhetjük azt, hogy itt élünk Európában, a Kárpát-medencében, és azt is, hogy Magyarország megbecsült része az európai közösségnek.

 

A programsorozat ökumenikus kenyérszenteléssel és áldással folytatódott. A későbbiekben több zenekar is fellép a téren felállított színpadon. Este Szarvas Péter polgármester mond ünnepi köszöntőt, amit tűzijáték és a Piramis koncertje követ.

A megyeszékhely központi ünnepségét megelőzve, a hagyományokhoz híven a Lencsési Közösségi Ház 26. alkalommal szervezte meg a Szent István Napi Előzetest a Féja Géza téren. A program szombaton 16 órakor indult a Csorvási Mazsorett Csoport és Fúvószenekar valamint csikósok felvonulásával a Lencsési úton a buszfordulótól, vissza a Lencsési Közösségi Házig. A tavaly negyedévszázados rendezvény mára már egy zászlóval is büszkélkedhet, melyre a tervek szerint minden évben, egy, a közreműködők által aláírt szalagot tűznek ki a szervezők. A fellépők közt többek közt ott volt a Balkán Táncegyüttes, a közösségi házban működő taekbo csoport, valamint a Remonda lovasbemutatóját is megnézhették az érdeklődők. A debreceni Hangfogó Band Illés és Fonográf számokból összeállított nosztalgiakoncertje mellett a kiegészítő programok között szerepelt a Márvány Fotóműhely kiállítása, valamint a Körös Motoros Egyesület járműveinek bemutatása is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában