hol szabad?

2018.08.22. 11:20

Kutya melegben négylábú társaink is hűsölnének

A tartós meleg nem csak az emberi szervezetet viseli meg, házi kedvenceink is éppúgy szenvednek a hőségtől. De amíg mi könnyedén belecsobbanhatunk a hűsítő habokba, négylábú társainkra ez már korántsem igaz.

H. D.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Fotó: Sóki Tamás (MTI)

Több különböző fórumon és facebook csoportban felvetődött a kérdés, vajon a nagy melegben hol fürdőzhetnek házi kedvenceink. Mivel egyértelmű és megnyugtató válasz nem érkezett, utánajártunk hát, mely szabályok vonatkoznak a négylábúak strandolására.

Dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese megkeresésünkre elmondta, hogy kormányrendelet tartalmazza a fürdőhely üzemeltetésének szabályait. Kifejtette továbbá, hogy a vonatkozó rendelet értelmében a kijelölt fürdőhely területére állatot bevinni – a járási hivatal által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya kivételével – tilos. Ezt a tényt egyértelműen rögzítik a fürdőhely üzemeltetőknek kiadott engedélyekben is.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Nem árt figyelni az előírásokra, hiszen a természetes fürdőhelyek közegészségügyi követelményeinek betartását a népegészségügyi hatóság a fürdési szezonban folyamatosan ellenőrzi.

Abban az esetben, ha a terület vagy partszakasz önkormányzati tulajdonban, kezelésben van, úgy a strand üzemeltetési időszakán (tavasztól-őszig) kívül automatikusan közterületnek minősül és az adott önkormányzat közterületeire vonatkozó szabályok az érvényesek.

Amennyiben a terület, partszakasz magán- vagy jogi személy tulajdonában van, abban az esetben a tulajdonos által előírt szabály vonatkozik a használatára és azon belül a kutyák jelenlétére is.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ha hotel vagy kemping rendelkezik a területéhez, tulajdonához tartozó közvetlen vízparttal – de az nem minősül kijelölt fürdőhelynek –, abban az esetben maga az üzemeltető vagy tulajdonos szabja meg a kutyával történő használat lehetőségeit, formáját és időtartamát. Ezeken helyeken rendszerint van érvényes házirend, melyről az adott intézmény elérhetőségein előzetesen is lehet tájékozódni.

Ide kattintva bővebben tájékozódhat a kutyabarát fürdőhelyekkel kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában