testvérvárosok kenyere

2018.08.20. 13:58

Kenyérsütéssel segítették a gyergyószentmiklósi gyermekotthont

Immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Testvérvárosok kenyere elnevezésű jótékonysági akciót Békésen Öreg Gábor koordinálásával.

P. G.

Öreg Gáborék, a Takács család és a Belencéres Néptáncegyüttes tagjai vettek részt az akcióban.

A kezdeményezést egy baráti társaság tagjai – a Hegyesi, a Paulcsik és az Öreg család – indították útjára 2013-ban Paulcsik János ötletére. A kis békési csapat akkor már évek óta segítette az erdélyi testvérvárosban, Gyergyószentmiklósban található Szent Anna Gyermekotthont.

A program lényege, hogy a helyi és a testvértelepülési gazdák által összeadott búzából lisztet őrölnek, amiből azután Csapó Pékség cipókat süt. A kenyereket értékesítik, a bevételt pedig a gyergyószentmiklósi gyermekotthon fejlesztésére fordítják. Az elmúlt években így vásároltak a békésiek nagy teljesítményű mosógépet, ugyancsak nagy teljesítményű gáztűzhelyet, illetve sütőt a gyergyói intézmény számára. A fennmaradó összegből pedig tűzifát vettek, illetve a megmaradó lisztet is a gyermekotthon számára biztosították.

Öreg Gábor lapunknak elmondta, idén mintegy 20-21 mázsa búzát adtak össze a gazdák, amit Muronyban őröltek meg. A lisztből 1200 cipó készült, amelyeket pénteken a piacon, szombaton a tarhosi Libás tanyán, hétfőn pedig az augusztus 20-i békési ünnepségen értékesítettek, illetve hétfőn délután Dánfokon lehet még venni belőle. A segíteni akaró polgárok már az első két napon hétszáz cipót vettek meg. A befolyt összegből idén tüzelőfát vásárolnak.

Az augusztus 20-i békési programokra Gyergyószentmiklósból is érkeztek vendégek. Józsa Mária, a Szent Anna Gyermekotthon nevelője kérdésünkre kiemelte, az intézményben árva és családdal rendelkező, de szegény sorsú gyermekek, fiatalok élnek. Jelenlegi harminchat lakójuk között három éves kisgyermeket és 21 éves fiatal felnőttet is találni.

Öreg Gáborék, a Takács család és a Belencéres Néptáncegyüttes tagjai vettek részt az akcióban.

– Elsősorban adományokból tartjuk fent magunkat – tette hozzá. – A tél sosem egyszerű, hiszen nem kapcsolódunk a városi fűtési rendszerre. Öreg Gáborék Békésről már hosszú évek óta mellettünk állnak, egyik legtöbbször segítő patrónusaink. Rengeteget jelent a támogatásuk.

Békésen egyébként az állami ünnepen is kiemelt helyen szerepelt a nemzeti összetartozás erősítése. Rengetegen érkeztek a határon túlról az eseményekre, az ünnepségen együtt játszotta el a Himnuszt és Székely himnuszt a békési ifjúsági és a gyergyószentmiklósi fúvós zenekar. A program szónoka, dr. Csiby Miklós pedig ugyancsak szólt összetartozásunk fontosságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában