kártyajáték

2018.08.13. 13:50

Jó partnerrel és lapokkal szól nagyot az izgalmas ultiparti

Aki űzi, vallja, az ulti nem csak egy játék, a valahová­ való tartozás élményét is megadja. A játékosok között számos a magányos, idős ember, akik kártyázáskor közösséget alkotnak, barátságot kötnek. Az országos szövetség versenyein sok Békés megyei is megjelenik, akik aktívan részt vesznek az egyesület céljainak elérésében, vagyis a kártyajáték népszerűsítésében.

Nagy-Laczkó Viktória

Csaknem hetven versenyző részvételével zajlott nemrég a békéscsabai Kártya Klub által szervezett, barátságos CsabaPark Ultikupa a CsabaParkban. A rendezvényen jelen volt a Magyar ­Ultisok Országos Egyesületének és a Magyar Ultiszövetség elnöke, Muzslai Róbert, aki az országos szövetségről és a Békés megyei ultisokról is beszélt lapunknak.

A barátságos mérkőzés kapcsán azt mondta, öröm számára, hogy nemcsak országos, egyéni, csapat-, illetve sport­ultibajnokságon indulnak a sporttársai, hanem azért is szerveznek helyi versenyeket, hogy barátságokat kössenek, gyakoroljanak és népszerűsítsék azt a helyet, ahol élnek. Éppen ezért, ahogy fogalmazott, ezen törekvéseikhez a szövetség részéről minden támogatást megadnak, ami tőlük telik.

A Magyar Ultisok Országos Egyesületéről elmondta, a szervezet egyrészt azzal a céllal alakult meg 2003-ban, hogy népszerűsítse az ultit. Másrészt kidolgozták a játék szabályzatát is, mely egy egységes, országos szintű szabályozássá vált azóta.

Hungarikumként tekint az ultira a szövetség. Reményeik szerint azzá is válhat a játék /Fotó: Lehoczky Péter/

– Minderre azért volt szükség, mert még jóval a szövetség megalakulása előtt, a ’90-es években több versenyt szerveztünk Keszthelytől Debrecenig. Minden egyes alkalommal körülbelül 1-1,5 óra telt el a helyi versenyszabályzat ismertetésével. Rájöttünk, hogy ezzel valamit csinálni kell, így amikor megalakultunk, lefektettük az alapszabályokat – árulta el Muzslai Róbert.

A következő mérföldkövet 2006-ban érték el az ultisok, amikor megalakult a Magyar Ultiszövetség. Ma megpróbálják teljesen összeolvasztani a két szervezetet. Ennek keretében idén már egy magyar, egy csapat- és egy sportultibajnokot avatnak. Ezenfelül – motivációs céllal – létrehozták Az Év Játékosa címet is.

– Azért kellett hivatalos formába ölteni az ultizást, mert felismertük, hogy a mai világban nagyon nagy szükség van arra, hogy az emberek valahová tartozzanak. Fontos dolog a valahová tartozás érzése, hiszen rengeteg egyedülálló, idős sporttársunk van. Magányos emberek, akik el tudnak jönni a szervezett, kulturált programjainkra. Közösségben, emberek között vannak, kapcsolatokat tudnak teremteni – fogalmazott az elnök.

A szövetség egyébként többféle bajnokságot is szervez, úgymint társasági (egyéni), csapat- és sportultibajnokságot. Az utóbbi például azért nagyon érdekes, mert lényegében egyforma lapokból játszanak a résztvevők, és a bírák azt értékelik, hogy ki tud adott lapból jobb eredményt kihozni százalékosan.

– Az ulti olyan játék, hogy hiába jók a lapjaim, hiába tudok játszani, ha másnak rossz lapok vannak a kezében és/vagy a partnerek is olyanok, akkor nem lesz jó a játék. Igazán jól ultizni csak egyenlő tudásúakkal lehet, mert kártyázás közben kijön az, hogy ki mennyire képzett. Jó lapjárást, szerencsét és jó partnereket szoktam kívánni a játék előtt – mondta az elnök.

Jó képességűek a Békés megyeiek

Muzslai Róbert felelevenítette, hogy annak idején Kondoroson is volt alapszervezete a Magyar Ultisok Egyesületének, mely azóta megszűnt, és „sajnos nem lépett más a helyébe” – fogalmazott.

– Akik abban a társaságban voltak, kiegészülve a békéscsabaiakkal, most a szövetségünkben játszanak, mint igazolt versenyzők. Kifejezetten jó képességűek a Békés megyeiek, jó baráti szellem alakult ki köztük, illetve aktívan részt vesznek a céljaink megvalósításában – árulta el az országos elnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában