Békés megyei értéktár

2018.08.22. 17:20

Harminchétre nőtt a megyei értékek száma

Nyolc újabb értéket vett fel a Békés megyei értéktárba a megyei értéktár-bizottság – ismertette szerdán, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón Zalai Mihály, a megyei értéktár-bizottság, a megyei közgyűlés elnöke.

L. B.

Zalai Mihály, a bizottság elnöke ismertette a nyolc újabb értéket.

Fotó: Imre György

Bekerült a kuriózumok közé a Kner család szellemi öröksége, akik maradandót alkottak a nyomdászat és a könyvkötészet területén Gyomán és az egyetemes kultúrában.

Ugyancsak értékké vált a gyomaendrődi Körösmenti Táncegyüttes, amely az elmúlt ötven évben a népi kultúra, a népzene és a néptánc megőrzésében, terjesztésében felbecsülhetetlen munkát végzett.

Zalai Mihály, a bizottság elnöke ismertette a nyolc újabb értéket. Fotó: Imre György

Az egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Kádár Ferkó munkássága és az, hogy régi fényképek alapján ad ki képeslapokat, szintén megyei különlegességnek számít.

Az orosházi szálán varrott szőrhímzés példátlan örökség, egyedi színvilág és motívumok jellemzik. Alapanyaga olyan kendervászon, amelynek hosszanti és keresztszálai azonos vastagságúak.

Rendkívüli értékkel bír az Orosháza határában található, máig egyedülálló látványt nyújtó, bronzkorból származó, monumentális sáncokkal és árkokkal övezett földvár, a Nagytatársánc.

Az orosházi üvegipar egyenlővé vált a magyar üvegiparral. Az első gyár 1963-ban indult, az ötven év alatt a város a hazai sík- és öblösüveggyártás nagyhatalma lett, több nemzetközi vállalat otthona.

Az orosházi Árpád-kori régészeti lelőhely az egyetlen eddig a Kárpát-medencében, ahol egy muszlim közösség telepe bizonyítottan előkerült. Az akkori muszlimok pénzváltással is foglalkoztak.

Az orosházi liba- és kacsamáj is bekerült a megyei értékek közé. A hízott liba- és kacsamáj a világ egyik legdrágább, legnemesebb alapanyaga, az orosházi termékek prémium minőséget képviselnek.

Zalai Mihály fontosnak nevezte a nemzeti értékek dokumentálását, mint ahogy azt is, hogy azokat nem elég egy adatbázisba összegyűjteni a leírásaikkal, hanem azokat meg is kell ismertetni, hogy fennmaradhassanak, ez a turizmus tekintetében is lényeges.

Öt éve alakult meg a Békés megyei értéktár-bizottság, amiben főleg szakemberek kaptak helyet. A munkát nyolc kategória mentén nyolc albizottság és több mint negyven szakember segíti. Eddig – a mostani nyolccal együtt – 37 megyei értéket vettek lajstromba.

Zalai Mihály azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy mind a 37 megyei értéket megismerheti a nagyközönség a Megyenapon, amit szeptember 1-jén Békéscsaba főterén rendeznek.

Az újonnan felvett értékeket meg is nézheti ide kattintva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában