horgászkönyv

2018.08.30. 18:34

A gyulai alapítvány különleges kötetet jelentetett meg újra

Kilencvenhat év után, az eredeti borítóval és tartalmában teljesen megegyezően jelent meg újra Schreiner Ferenc magyar királyi honvédszázados A horgászat kézikönyve című kötete a Gyulai Évszázadok Alapítvány kiadásában – közölte a könyvet bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Durkó Károly, a szervezet elnöke, a kötet szerkesztője.

P. G.

Fotó: Lehoczky Péter

Mint elmondta, az eredetileg 1922-ben, Szegeden napvilágot látott, most a Gyula Anno sorozat részeként ismét olvasható kiadvány méltó módon őrzi a horgászattal kapcsolatos szellemiséget és filozófiát. Durkó Károly szólt arról, hogy alapítványuk immáron régiós szervezetként is működik, Gyula, illetve az egész Alföld régi értékeit figyelik. Hozzátette, ez már a Gyula Anno sorozat ötödik kötete, és a visszajelzések egyértelműen kedvezőek.

Balla Tibor, Csonti és Durkó Károly mutatta be a kötetet.. Fotó: Lehoczky Péter

Schreiner Ferenc rendkívül izgalmas, érdekes módon ír a horgászatról, és a mai napig is hasznosítható tanácsokat fogalmaz meg. Mély átéléssel oszt meg érdekességeket a hobbi lélektanáról, a horgok használatáról, a tengeri, tavi és folyami horgászatról. Az érdeklődők arról is olvashatnak, hogy milyen helyeken érdemes pecázni, és megtudhatjuk azt is, hogy milyen befolyással bír a víz változása a hal járására. A halászszótárból kiderül, hogy melyek voltak 1922-ban a legfőbb szakkifejezések. A könyv végén a Fogásaim című fejezetben pedig bárki lejegyezheti legjelentősebb horgász eredményeit.

Külön érdekesség, hogy A horgászat kézikönyve előszavát kiváló költőnk, Juhász Gyula írta, érdekes gondolatokat megfogalmazva. A kötet ezer példányban jelent meg.

Durkó Károly beszámolt arról is, hogy várhatóan novemberben jelenik meg másik könyvsorozatuk, a Gyula régen és ma tizennegyedik kötete, amelyen már az utolsó simításokat végzik. A 144 oldalas, több mint 100 festményt tartalmazó album a régi gyulai művésztelep és az ott tevékenykedő alkotók munkásságát dolgozza fel. 1928 és 1941 között számos művész érkezett a településre a városvezetés és a megyei vezetés meghívására. Olyan festmények szerepelnek majd az albumban, amelyek Gyuláról, illetve Gyulán készültek, és olyan alkotók keze munkái, akik a művésztelepen alkottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában