videóval

2018.08.10. 19:50

A csabai repülőtéren gyakorol a brit műrepülő-válogatott

Ezekben a napokban a békéscsabai repülőtéren gyakorolnak, illetve készülnek fel a közelgő romániai világbajnokságra a brit műrepülő válogatott tagjai. A versenyzők a speciálisan a célra tervezett gépekkel mutatnak be különleges manővereket a levegőben.

Papp Gábor

Már második alkalommal járunk Békéscsabán. 2014-ben ugyancsak a világbajnokságra való felkészülés jegyében érkeztünk a városba – nyilatkozta lapunknak David Nichols, a brit válogatott tagja. A versenyző kérdésünkre elmondta, már akkoriban is nagyon sokan ajánlották a települést a figyelmükbe, és nem is kellett csalatkozniuk.

– Egy kiválóan felszerelt repülőtérről van szó, ami ideális helyszínként szolgál a VB-t közvetlenül megelőző gyakorlás számára – tette hozzá. Mint megtudtuk, a World Advanced Aerobatic Championship, vagyis a műrepülő világbajnokság versenyeit idén Romániában, Ploiești-ben tartják majd. Így az ideális körülmények mellett a földrajzi közelség is indokolta, hogy a békési megyeszékhely mellett döntsenek. Magát a csapatot egyébként négyen alkotják.

Fotók: Lehoczky Péter

David Nichols kifejtette, a versenyek során tíz különböző manővert kell végrehajtaniuk egy 1000 méterszerszer 1000 méteres kockában. A versenyzők számára előzetesen megadják, hogy az egyes figurákat milyen sorrendben és a pálya mely részén kell megvalósítaniuk. Arra kell törekedniük, hogy ezt minél pontosabban teljesítsék, illetve természetesen figyelniük kell a repülési idő megtartására is.

– Vannak egyéb kihívások is – tette hozzá David Nichols. – A nagy melegben csökken a hajtóművek ereje és a felhajtó erő is, így alkalmazkodnunk kell ezekhez a körülményekhez is – ecsetelte. – Az említett különbségek sokat számítanak, így meg kell tanulni a legjobban kezelni ezeket az eltéréseket.

A brit válogatott – Paul Brice, Chris Sills, Phil Massetti, David Nichols – egy viszonylag új csapatnak számít. Mint elárulták, idén ez az ötödik ötnapos tréningjük.

– Gyakorlatilag az első lépéseket tesszük meg egy új válogatott felépítése felé – fogalmazott David Nichols. Ebben a sportágban egyébként a franciák nagyhatalomnak számítanak. A britek edzője pedig a műrepülés egyik világklasszisa, François Le Vot.

A szigetországiak egyébként két repülőgéppel jöttek Békéscsabára. Az Extra 330 SC típusút a világ legjobb pilótái választják: egy 350 lóerős, karbonszálas, 300 kilométer/órás sebességre képes német repülőről van szó. A másik, az EDGE 540 motorban és lóerőben egyaránt hasonló, amerikai gyártmányú gép, a Red Bull Air Race-ken lehet ilyen repülőket látni.

A brit csapat tagjai egyébként az élet különböző területein dolgoznak vállalkozóként, egyéb hivatásokban. Például marketinggel, számítógépekkel foglalkoznak, illetve egyikük ügyvéd, a műrepülés pedig a hobbijuk.

Antalfai Gábor, a békéscsabai repülőteret működtető Békés Airport Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a 2014-es együttműködést követően kiváló kapcsolat alakult ki a brit műrepülő válogatott és köztük.

– Mivel a világbajnokság idén a közeli Romániában lesz, megkerestek minket, hogy a felkészülés hetét nálunk tölthetik-e. Természetesen igent mondtunk – számolt be a közös munka hátteréről a szakember. A repülőtér munkatársai egyébként a légtér biztosítása mellett az üzemanyag-pótlásban és a gépek tárolásában is segítik a szigetországi válogatottat.

Antalfai Gábor kitért arra, hogy a műrepülés napjaink egyik leglátványosabb, folyamatosan fejlődő technikai sportága. A megmérettetésekhez speciális repülőgépeket terveznek, és maguk a versenyek is különleges felkészülést igényelnek.

A brit válogatott tagjait szombaton és vasárnap is láthatják az érdeklődők gyakorlás közben a békéscsabai repülőtéren, amelynek munkatársai egy külön zónát is kijelölték a nézők számára. Azon túl viszont nem szabad majd túlhaladni a tréningek zavartalansága és a biztonság miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában