doboz

2018.07.22. 11:21

Vízimentők óvják a megye szabadstrandjain fürdőzőket

A forró nyári napokon nagy a csábítás, hogy megmártózzunk a hűs habokban. Megyénk a Körösök által közel akkora természetes vízfelülettel rendelkezik, mint a Balaton. Szabad vizeken fürdeni viszont csak olyan helyeken lehet, ahol ez engedélyezett.

Busi Ottó

A strandolók biztonságára vízimentők vigyáznak, ők régiónkban több mint százan vannak. A szanazugi strandon, a Körös mindkét oldalán szolgálatban állnak, jellemzően váltásban, egyikük délelőtt a gyulai, másikuk a dobozi oldalon figyeli a fürdőzőket, majd délután cserélnek.

Ottjártunkkor a dobozi oldalon körülbelül negyvenen, a gyulai oldalon ennél többen strandoltak. Utóbbi helyen egy nagyobb baráti társaság is kempingezett, ők a strandtól távolabb jó hangulatban sütögettek. Kérdésünkre válaszolva elmondták, tisztában vannak azzal, hogy tele gyomorral és alkoholos italok fogyasztása után nem lehet úszni. Ahogy fogalmaztak, ma már inkább az üveges folyadékot szeretnék előnyben részesíteni. A strandon lévő vízimentők elmondása szerint a víz folyamatos szemmel tartása mellett ügyelniük kell arra, hogy a fürdőzők lehetőleg ne ugorjanak be felhevült testtel a hideg vízbe, és ne kapjanak görcsöt ennek hatására.

Természetes vizeken nem javasolt egyedül fürödni. /Illusztráció: Shutterstock/

– De felhívjuk a figyelmüket a balesetvédelemre, a mentőmellény használatára is. Mindezek mellett a partot is ellenőriznünk kell, például a szemetet, hulladékot is össze kell szedni. Szerencsére itt, Szanazugban erre nincs szükség, a fürdőzők a megfelelő helyen gyűjtik ezeket, nem dobálják el – mondta el Cseke István vízimentő.

A vízimentőket megyénkben a Gyulai Közművelődési és Vízimentő Egyesület képzi, náluk évente 10–15 fő végez, akik aztán ott adnak szolgálatot, ahol erre igényt tartanak. Cs. Szabó András, az egyesület elnöke elmondta, ahhoz, hogy valaki a strandolók biztonságáért feleljen, alapelvárás a biztos úszótudás. De emellett elsősegélynyújtást és a különböző mentéshez szükséges eszközök használatát is elvárják, de ezt a tanulók több más elméleti és gyakorlati ismeret mellett, tanfolyamon sajátítják el. A képzés 10 embernél nagyságrendileg egy hetet vesz igénybe. A strandolók biztonságáért felelős emberek ezután megkezdhetik a munkát.

– A víz és a part figyelése mellett nagyon fontos a szükséges eszközök megléte, ezekre is ügyelni kell, mentőeszköz nélkül ugyanis jóval kisebb az esélye a sikeres mentésnek. A vízszintjelző bójákat szintén folyamatosan ellenőrizni kell. De meg kell nézni azt is, hogy a parton vannak-e kagylók vagy más veszélyes tárgyak, például gyakori az üvegcserép, törmelék. Ezeket aztán össze kell szedni – emelt ki néhányat a vízimentők számos feladatából lapunknak Cs. Szabó András.

Az egyesület vezetője azt tanácsolja a szabad vizeket választóknak, hogy ilyen helyeken semmiképpen se fürödjenek egyedül. Ha mégis, akkor előtte nagyon alaposan mérjék fel a körülményeket. Hat éven aluli vagy úszni nem tudó, tizenkét éven aluli gyermek pedig szülői felügyelet nélkül egyáltalán nem fürödhet szabad vizekben. Ugrani idegen, nem ismert helyeken ugyancsak tilos, mivel nem tudni, hogy mi rejtőzik a mélyben. Felhevült testtel pedig ne ugorjon senki sem a vízbe, és alkoholos, gyógyszeres befolyásoltság alatt szintén tilos a fürdőzés.

 

Éppen egy éve történt tragédia

A szanazugi strandon éppen egy esztendeje történt tragédia a Körösön. Tavaly augusztusban, a nagy nyári kánikula idején, egy férfi merült el a Körösben, aki barátaival akarta átszelni a folyót, a gyulai oldalról szerettek volna a dobozi strandra átúszni. Már fél- távnál jártak, amikor a férfi teljesen lelassult, majd elmerült. Egyszer még felbukkant, a többiek azonnal visszafordultak segíteni, és ekkor már a vízimentők, valamint az önkéntesek is a vízben voltak, de nem találták meg a szerencsétlenül járt úszót. A férfi később holtan került elő a Körösből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában