tábor

2018.07.07. 11:17

Neves zenészektől leshettek el fogásokat a kétegyházi táborban

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is néhány óra alatt betelt a jelentkezés a kétegyházi zene-, önismereti és diákújságíró-táborra.

N.-L. V.

A hatnapos rendezvény olyannyira sikeres, hogy a szervezők évek óta nem hirdetik meg csak a táborozók csoportjában, hiszen híre „szájról szájra” terjed a fiatalok között. A jelentkezők zöme éppen emiatt jól ismeri egymást, a csapat körülbelül 60 százaléka egyszer már biztosan pengetett Kétegyházán.

A volt Andrássy–Almásy-kastély és -kápolna környezetében a gyerekek különböző csoportokra bontva töltötték el az elmúlt hetet. A Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület által 23. alkalommal megszervezett ifjúsági táborban résztvevők újságot szerkesztettek, önismereti órákon vettek részt és örömzenéltek.

Az írás iránt érdeklődő fiatalok Nagy Istvánné Zsóka nyugdíjas pedagógus segítségével hoztak létre egy tábori újságot, melyben a hét eseményeit ismertették. A hetilapkészítés minden stádiumában segítettek, írtak, szerkesztettek, tördeltek. Az önismereti órákon kisebb, zárt csoportot alkotva járták körbe problémáikat pszichológusok segítségével. A zenei foglalkozásokon, melyek mára túlsúlyba kerültek, a szakmában érvényesült előadók terelgették a fiatal zenészeket.

– Olyan országosan is ismert meghívott vezetőkkel, oktatókkal dolgoztunk együtt, akik egy-egy fellépésért járó fizetésükhöz képest minimális bérezés mellett vállalták el, hogy gitározni, énekelni tanítják a táborlakóinkat. Volt haladó és kezdő basszus-, akusztikus gitár, valamint énekcsoport. Évek óta segíti a munkát Petruska András, aki A Dal című műsorból lehet ismerős, Kelemen Angelika jazzénekesnő, Lustyik Pisti, a Kemény Gitárklub vezetője, Hevesi Imre, Borsodi Laci, Benkő Zsolt, Borbély Tamás, akik mind-mind neves zenészek – árulta el Kölcseyné Balázs Mária szervező. Hozzátette, tudják, hogy a táborban töltött öt nap nem elég arra, hogy adott esetben egy kezdőt megtanítsanak gitározni, de arra igen, hogy „kinyissák őket, közösségben legyenek” – fogalmazott.

 

A zeneiségen túl a szervezők fontosnak tartják az értékközvetítést, a közösségépítést is, ezért különböző játékokkal egészítették ki a napi rutint. A programok közé játékos vetélkedő, kvízkaszinó, ki mit tud, kápolnakoncert is belefért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában