orosháza

2018.07.31. 13:52

Meleg ételt biztosítanak a rászorulóknak

Átadták a Dél-békési Étkeztetési Centrumot kedden délelőtt Orosházán. A Magyar Pünkösdi Egyház Humán Szolgáltató Központjának fenntartásában működő intézmény hat településen, Orosházán, Mezőkovácsházán, Tótkomlóson, Gádoroson, Nagybánhegyesen, és Pusztaottlakán nyújt a segítséget, meleg ételt a rászorulóknak, a következő időszakban pedig szeretnék a centrum ellátási területét tovább bővíteni.

Papp Gábor

A legtöbbünk számára természetes, hogy mindennap meleg étel kerül az asztalra, miközben sokaknak ez nem adatik meg – fogalmazott beszédében Dávid Zoltán. Orosháza polgármestere elmondta, a Dél-Békési Étkeztetési Centrum létrehozása és működése éppen a nehéz helyzetben élő embertársainknak jelenthet sokat. Hozzátette, a város önkormányzata a lakhatási problémák kezelésétől a szociális támogatásokig valamennyi lehetséges módon igyekszik segíteni a rászoruló polgárokat.

Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere és Bodorló Borbála, a Közösségi Misszió vezetője /Fotók: Lehoczky Péter

– Most a paletta tovább bővült, hiszen a közös munka és összefogás eredményeként megszületett étkeztetési centrum Dél-Békés hat településén hoz enyhülést egyebek mellett azok számára, akik betegségük, életkoruk vagy egyéb okok miatt nem tudják megoldani a napi egy meleg étkezést – hangsúlyozta. – Nem dőlhetünk ugyanakkor hátra, amíg egyetlen rászoruló is van Dél-Békésben, minden lehetségest meg kell tennünk.

Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója kiemelte, kitartó munka eredményeként jöhetett létre az új intézmény.

– Amikor a mindennapokban eredményes munkáról beszélünk, akkor sem szabad megfeledkezni azokról az emberekről, akik számára a meleg étel nem evidencia, és csak segítő kezeknek köszönhetően juthatnak hozzá – ecsetelte. – Vannak olyan területek, amikor a sikerek nem feltétlenül számokban, statisztikákban mérhetőek. Gyakran éppen azok a kezdeményezések a leggyümölcsözőbbek, amelyeket a jó szándék vezet. A keddi átadás egy állomás, amit vélhetően még több hasonló egység átadása követhet a jövőben.

Bodorló Borbála, a Közösségi Misszió vezetője bejelentette, augusztus elsejétől, szerdától hat településen várja meleg étel azokat a nehéz helyzetben élő embereket, akik életében ez nem biztos, hogy jelen van. A szakember lapunknak elmondta, az állami finanszírozás segítségével működő népkonyhán az ételadag számot az igénylők száma határozza meg. Működtetnek egy jelzőrendszert, aminek észrevételei alapján azonnal reagálni tudnak az igényekre. Az ételt Orosházán készítik el, és onnan szállítják el a további érintett öt településre, ahol hasonló egységeket alakított ki, mint a központi városban. A hosszú távú cél a népkonyha szolgáltatás biztosítása további dél-békési településen is. Az egyeztetések és a felmerülő igények alapján Battonya, Békéssámson, Csanádapáca, Dombegyház, Dombiratos, Kisdombegyház, Kevermes, Kunágota és Nagykamarás került eddig szóba lehetséges helyszínként.

– Bízunk abban, hogy Dél-Békés az a térség lesz, ahol minden házba, minden embernek jut egy tál meleg étel – húzta alá Bodorló Borbála.

Érzelmi kérdést is jelentett a centrum

Simonka György országgyűlési képviselő, a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség elnöke kiemelte, számos fejlesztés valósult, illetve valósul meg a térségben, és – tette hozzá – kedden egy újabb mérföldkőhöz érkeztek, ami érzelmi kérdés számára.

Mint elmondta, egy karácsonyi napon született televíziós riport adta az ösztönzést számára, hogy elindítsák a kezdeményezést. A híradásban egy budapesti ételosztást mutattak be, ahol egyébként egy, a fővárosban tartózkodó orosházi asszony is részt vett a gyermekeivel.

A térség polgármesterei az ötlet mellé álltak, majd elkészült egy 5000 embert érintő felmérés, amiben a válaszadók 80 százaléka azt válaszolta, hogy szükség van egy ilyen szolgáltatásra. Ezt követően keresték meg az egyházakat, és jött létre a Magyar Pünkösdi Egyház szerepvállalása. Az országgyűlési képviselő szólt arról, hogy az összefogás eredményeként megszületett szolgáltatásnak köszönhetően a rászorulók mindennap elfogyaszthatnak egy tál meleg ételt az érintett, várhatóan folyamatosan bővülő számú településeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában