városnap

2018.07.14. 20:35

Három napon át ünnepel Dévaványa

18. alkalommal rendezték meg a Dévaványai Városnapokat a hétvégén. A három napon át tartó rendezvény a város egyik legnagyobb kulturális programja, amely évről-évre neves előadókat, gyermekprogramokat sorakoztat fel az érdeklődők számára.

Balázs Anett

Ezúttal, a háromévente megrendezett Dévaványaiak Világtalálkozója is becsatlakozott az idei forgatagba, amely immár hetedik alkalommal várta haza a városból elszármazottakat. A Dévaványai Általános Művelődési Központ munkatársai Ausztriába, Kanadába, sőt Ausztráliába is küldtek ki meghívókat, ám a nagy távolság miatt a tengerentúlról most nem látogattak haza az egykori városlakók, de így is mintegy 120-an gyűltek össze a Bereczki Imre Helytörténeti Múzeum kertjében tartott megnyitóra, ahol Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere köszöntötte a vendégeket.

– Valaha közösek voltak a mindennapjaink, most pedig az ünnepeink azok. Bízom abban, hogy az együtt eltöltött idő alatt megerősödik az egymás iránti szeretetünk, az összetartozás érzése, hisze ebből mindannyian táplálkozhatunk. Ez a láthatatlan háló tart meg minket jó és rossz napokon egyaránt. Az a tudat, hogy bármilyen nehéz helyzetbe is kerüljünk, mindig lesz kihez fordulni, éljen akár hány ezer kilométer távolságra.

Fotók: Ambruzs-Szabó József

Székelykeresztúr testvérvárosának képviseletében Szombatfalvi József, nyugalmazott lelkész szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, ő maga egy olyan 700 lelket számláló településről származik, ahol hat nemzetiség és hat felekezet élt egymással békességben, ám a kommunista korszak alatt az Erdélyi települést egy tóba süllyesztették. Azóta 164 kopjafa őrzi a családi házak emlékét és most azt tervezik, hogy az összetartozás templomát újra emelik majd a szentély egykori helyén.

Szombatfalvi József ajándékot is hozott, méghozzá egy Erdélyt ábrázoló, saját kezűleg készített, fából faragott alkotást, melybe belevéste a két település nevét, azt üzenve, hogy a szeretet boltíve összeköti az életeket.

A világtalálkozón most is, mint eddig minden alkalommal részt vett Tóth Ferenc is, aki szülőföldjéről Nagykőrösre került, de az elmúlt 60 évben rendszeresen hazajárt meglátogatni a barátokat, ismerősöket, ittmaradt családtagjait. Az idei rendezvényre már az unokájával érkezett, hogy próbálják az itteni szálakat erősíteni. Tóth Ferenc maga is szívesen ír verseket ám a mostani alkalomra egy erdélyi tanárnő költeményét szavalta el a hazajárók előtt.

Bajics Ilona pedig, aki iskolai tanulműnyait követően Békéscsabára költözött, egy jubileumi 50 éves osztálytalálkozót is megszervezett egykori diáktársaival, hiszen csoportjuk, az óvodától kezdve az általános iskola nyolcadik osztályáig együtt haladt az úton. Az összejövetelre az 1968-ban végzett, 102 főből a hétvégére csak harmincan tudtak eljönni, de nagyon boldogak voltak, hogy újra a városban és ismét együtt lehettek.

A megnyitó után egy tál marhagulyással és a Hagyományőrző Nők Egyesületének jóvoltából finom lekváros kiflivel és kürtös kalácssal vendégelték meg az elszármazottakat.

A nosztalgiázást elősegítve egy városnéző kisvonat, idegenvezetővel vitte körbe a vendégeket, végül a világtalálkozót a Vox Humana Vegyeskar koncertje zárta a református templomban.

A kézműves- és kirakodóvásárral tarkított háromnapos forgatag minden napját élő koncertek teszik emlékezetessé. Míg a péntek este a rock jegyében telt el, addig a második napon a popzenéé a főszerep. Fellép többek között Zoltán Erika valamint Pápai Joci és zenekara is.

Végül vasárnap, az idősebb korosztálynak is kedvezve az Irigy Hónaljmirigy koncertje zárja majd a XVIII. Dévaványai Városnapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában