allergia

2018.07.18. 11:20

Elkezdődött a parlagfüves területek felderítése

Hazánk egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek. A növény súlyos allergiás megbetegedéseket is okozhat, így kiemelten fontos ellene védekezni. A napokban megkezdték a parlagfűvel fertőzött területek felderítését is. A gondatlan tulajdonosokkal szemben akár 5 millió forintos növényvédelmi bírságot is kiszabhatnak.

Busi Ottó

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrégiben hívta fel a földtulajdonosok figyelmét, hogy elkezdődött a parlagfüves területek felderítése. A gondatlan gazdákkal szemben július 1-je után – a parlagfűre vonatkozó külön eljárási szabályok értelmében – az eljáró hatóság közérdekű védekezést rendel el, valamint 15 000 forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot szabhat ki.

Az ellenőrzést a vegetációs­ időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője, illetve a megyei kormányhivatalok szakemberei végzik. Idén ráadásul a szélsőségesen meleg időjárási körülmények miatt a megszokottnál jóval korábban, már június elején lehetett virágbimbós, esetenként virágzó parlagfűvel találkozni.

Ahol fertőzött területet találnak, jelentős bírságra is számíthatnak a gazdák. Illusztráció: MW

A szakemberek elmondása szerint a növény jelenlegi fejlettségi állapota heterogén képet mutat: többségük 20-70 centis magasságú, a fejlettebb egyedek azonban a 80-120 centimétert is elérhetik. Az ország egyes területein a legfejlettebb parlagfüvek már virágzanak, vagyis, az allergiások számára problémát okozó, jelentős mennyiségű pollentermelés – a kedvező időjárás függvényében – akár már július elején elkezdődhet.

– A parlagfű-allergia talán a súlyosságában és a kiváltó okban tér el a többitől, de teljesen specifikus tulajdonságai nincsenek. Az allergiákat rendszerint a tünetek erőssége és az aktivitást rontó hatásai szerint különböztetjük meg. Előbbi lehet enyhe, középsúlyos, súlyos, míg az utóbbi a beteg számára nem zavaró, zavaró és az életminőséget kifejezetten rontó hatással bíró. Ez a felosztás elsősorban a legelterjedtebb szénanátha esetében használatos, és például a munkavégző képességet, a sportot, a pihenést, de a társadalmi aktivitást is érintheti – részletezte lapunknak a Magyar Allergia Szövetség elnöke.

Illusztráció: MW

Prof. dr. Nékám Kristóf hozzátette, nincs olyan korosztály, amely mentes lehetne valamilyen légúti allergiától, de elsősorban tizenöttől harmincéves korig gyakori. Elmondása szerint a tünetek a betegek legnagyobb részében gyógyszerrel enyhíthető: antihisztaminokkal enyhe esetekben, antihisztamin és helyileg – például az orrnyálkahártyán vagy a szemkötőhártyazsákban – alkalmazandó szteroidokkal középsúlyos és súlyos esetekben.

– Előnyük a gyors hatás és a hatás függetlensége a kiváltó pollentől. A recept nélkül kapható nyálkahártya-lohasztó szerek azonnal hatnak, de a hozzászokás nagyon könnyű, és végső soron több problémát okozhat, mint az allergia maga – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ha mégis szükséges a pirula

Allergia kezelésére nagyon sokféle gyógyszer áll rendelkezésre, tabletták, orrspray-k nagy választékban. Hiánycikk nincs, recept nélkül kapható a legtöbbje, különböző kiszerelésekben, árfekvésben. A korszerűbbek nem álmosítanak, nem bágyasztanak, sőt, némelyik pirula reggel is bevehető nem csak este, és akár gépkocsit is lehet vezetni a használata mellett.

Vannak közöttük támogatottak is, de értelemszerűen ennek igénybevételéhez recept szükséges. Ezek a készítmények jellemzően tavasszal, nyáron és ősszel fogynak. A pollenek, a porok, a különböző szőrök levegőbe jutásához a száraz meleg rendkívül kedvező, ezért ilyenkor a tünetek felerősödhetnek. Kaphatók kiegészítő készítmények is, mint az orrba helyezhető pollenszűrő, filter vagy a tengervizes orrspray-k az orr kimosásához. Sokan használnak ilyenkor szájmaszkot, mely szintén véd a szabad levegőben szálló allergénektől – mondta lapunknak dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában