országos verseny

2018.06.20. 17:32

Vándorgyűlés: az év erdészét keresik Gyula-Városerdőn

Huszonegy anyaországbeli és három erdélyi induló részvételével megkezdődött Az év erdésze szakmai verseny idei döntője szerdán délután Gyula-Városerdőn. Az első napon lövészetben mérték össze erejüket a versenyzők.

P. G.

A hétvégén, péntektől vasárnapig Gyula ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület 149. vándorgyűlésének. Ehhez kapcsolódva rendezik meg ezekben a napokban az Év erdésze szakmai versenyt is a város környéki erdőkben – nyilatkozta lapunknak Spiegel Endre, a Dél-alföldi Erdészeti Zárkörűen Működő Részvénytársaság (DALERD) vezérigazgatója.

Az erdészek versenyét a lövészet nyitotta szerdán kora délután Gyula-Városerdőn. Fotó: L. P.

Spiegel Endre és Puskás Lajos, a DALERD erdészeti tájékoztatási központjának igazgatója hírportálunknak elmondták, a házi versenyekből a fináléba jutott huszonnégy erdész szerdán lövészetben mérte össze erejét. Az indulók golyós lövészetben, illetve skeetlövészetben, vagyis 25 korongból álló, váltott lövészállásokból rendezett sörétlövészetben adtak számot tudásukról. Az erdészek egyébként a legtöbbször vadászati feladatokat is ellátnak, a két hivatás szorosan összefonódik.

Csütörtökön az elmélettel folytatódik a versengés. Itt a szakmai kérdések mellett felismerés is szerepel a feladatok között: vetített képekből, illetve preparátumokból kell a döntősöknek megnevezniük az adott növényeket, állatokat, gombákat.

Ezt követi majd a terepverseny, ahol egy térkép segítségével kell a versenyzőknek eljutniuk az állomáshelyekre. Ezeken a pontokon egyebek mellett erdőállomány-leírásokat, illetve készletfelméréseket készítenek majd, gyakorlatilag megbecsülik a fakészletet. „Bemegyünk a spájzba és megnézzük hány üveg befőttünk van. A készletek ismerete az alapja a fenntartható gazdálkodásnak” – egyszerűsítette le kérdésünkre a kihívást Puskás Lajos.

Számos feladat vár a versenyzőkre

A kitermelt fa választékolása, minőségi osztályozása ugyancsak szerepel a csütörtöki feladatok között, vagyis meg kell nevezni, hogy mi készíthető az adott, kidőlt fából. A lábon álló erdőkben lévő felújítások értékelése, az erdőkárok becslése és meghatározása, valamint a nevelővágás, azaz az erdő értékének növekedését biztosító fakivágások megtervezése egyaránt a nehezebb kihívások közé tartozik. A díjakat a pénteki Országos Vándorgyűlésen adják majd át a legjobbaknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában