békés megye

2018.06.09. 15:21

Nem árt védekezni, itt a kullancsszezon

Békés megyét is elérte a kullancsszezon. A veszélyes vérszívóknak pedig különösen kedvező az elmúlt napok nyári időjárása, hiszen a hajnali pára és az egyre melegedő idő tökéletes feltételeket nyújt szaporodásukhoz.

V. E.

Ha sok időt töltünk a szabadban, különösen vízközelben, vagy erdős területeken, akkor haza­érve nem árt alaposan átnézni magunkat­, mert a kullancsok ­egyre aktívabbak. Ugyan ­Békésben kevés az esély arra, hogy Lyme-kórt terjesztő vérszívóval találkozzunk, de a nem fertőzött rovarok is okozhatnak kellemetlensé­geket.

Dr. Sárosi Tamás megyei tiszti főorvos a témával kapcsolatban elmondta, hogy a kullancsok előfordulásuk gyakoriságában és az általuk terjesztett betegségek tekintetében Békés megye alacsonyan fertőzött területnek számít. Bár az ellenük korábban használt irtószerek jelenleg nem alkalmazhatók, ennek ellenére a populációjuk és az általuk okozott betegségek száma érdemben nem növekedett.

A kullancsok távoltartására sok megoldás van. Gyógyszertárakban kaphatóak spray-k, kenőcsök, karkötők. /Illusztrációk: MW/

A tiszti főorvos hozzátette, hogy a vérszívóknak kevés a természetes ellensége, és a globális éghajlatváltozás következtében új területeket hódítanak meg. Jelenleg Magyarország északi és nyugati részén, valamint a Duna és a Balaton környéki térségekbe tömörülnek leginkább, de bárhol előfordulhatnak hazánkban.

Élőhelyüket tekintve erdőkben, fűszálakon, bokrok levelein, legfeljebb másfél méter magasságban várakoznak a megfelelő táplálkozási alkalomra. Ebből kifolyólag a kirándulásokon, túrázás vagy piknikezés közben, a városok közelében, lakott területeken vagy akár mindentől messze is előfordulhatnak.

Aktivitási szezonjuk tavasztól őszig tart, az általuk terjesztett betegségnek leghatékonyabb megelőzési módja a védőoltás, a kullancsriasztó szerek és az egyéni védekezési módszerek – mondta el dr. Sárosi Tamás.

Dr. Tóth Tihamérné szakgyógyszerész, a békéscsabai Sas Patika tulajdonosa elmondta, hogy a szúnyogok és kullancsok távol tartására számos megoldás létezik. Gyógyszertári forgalomban kaphatóak erre különböző spray-k, kenőcsök és karkötők. A felsoroltak között léteznek kombinált hatásúak, amelyek a két ­rovart együttesen távol tartják, illetve­ kifejezetten a kullancsokat elűző termékek is. Továbbá­ a fertőzött vérszívók elleni védelemre kaptahó védőoltás, amely ugyan nem tartja távol őket, de az általuk terjesztett agyvelőgyulladás elkerülhető beadásával.

Az elmúlt években jócskán elszaporodtak hazánkban a kullancsok. A felvilágosító kampány egyre több embert ér el, de még mindig nem vesszük komolyan a veszélyt.

Amennyiben mégis kullancsot talál magában valaki, annak eltávolítására patikákban vásárolhat kiszedőcsipeszt vagy -kanalat. Az eltávolítás után azonban mindenképp figyelni kell a csípés helyét, mert abban az esetben, ha az körkörösen pirosodik, és egyre nagyobb lesz, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ez az ízeltlábúak által terjesztett Lyme-kór elsődleges tünete, amelyre nem létezik védőoltás. Ez a kórság rendkívül alattomos, legtöbbször hónapokig, de akár évekig tartó tünetmentes időszak után szívizomgyulladás, szívritmuszavar vagy arcidegbénulás alakulhat ki a betegnél – tette hozzá a békéscsabai szakgyógyszerész.

Sokszor felnagyított a pánik

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember elmondta, sokszor nagyobb a pánik szúnyog, kullancs, darázs és szárnyas hangya ügyben, mint amennyire az indokolt lenne. A rovaroktól való félelmük miatt az emberek kevésbé mernek kimenni a szabadba, említett olyan esetet is, amikor a szülők emiatt nem engedték el gyermekeiket osztálykirándulásra.

Hozzátette, persze vannak olyan rovarok, amik bármikor bárkit megcsíphetnek, vagy befúrhatják magukat a bőrbe, de számos szer és praktika létezik, amelyekkel ezek távol tarthatók. Szerinte az az elvárás, hogy minden vérszívó állatot ki kell irtani a folyópartokon és városokban egy újszerű, felelőtlen gondolkodás eredménye. Mivel ezzel a táplálékláncba avatkoznánk be, és az ízeltlábúak eltüntetésével a velük táplálkozó madaraknak, denevéreknek és a szúnyogokat fogyasztó, illetve a növényeket beporozó rovaroknak is nyoma veszhet. Ráadásul a rovarirtó szerek az emberekre is káros hatásokkal rendelkeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában