békéscsaba

2018.06.14. 19:43

Hagyományos anyagokkal szépült meg a Szlovák Tájház

Átadták a megszépült Szlovák Tájházat csütörtökön a megyeszékhelyen. A teljes egészében megújult épületet hatmillió forint támogatásból renoválták. A berendezési tárgyakat is felújították, ezek restaurálását a Munkácsy Mihály Múzeum szakemberei végezték el.

Busi Ottó

A felújítással kapcsolatban Lászik Mihály, Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzatának elnöke elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán jutottak hozzá ahhoz, az összesen hatmillió forinthoz, amelyet a Szlovák Tájház felújítására és működési célú kiadásaira fordíthattak.

Igor Furdík, Lászik Mihály és Szarvas Péter az ünnepélyes megnyitón /Fotó: Lehoczky Péter/

– A múzeumi rész felújítására évtizedek óta nem került sor, műszakilag, technikailag nagyon elavult állapotban volt, a falak repedeztek, a pincerész bedőléssel fenyegetett, mindenképpen szükség volt egy nagyobb felújításra – részletezte az elnök.

Lászik Mihály hozzátette, az épületen külső-belső festésre, illetve a pince felújítására és az ablakok teljes renoválásra került sor. Az elnök a Munkácsy Mihály Múzeum szakembereinek is köszönetet mondott, szavaival élve „a múzeum dolgozói teljesen újravarázsolták a tájház belső berendezéseit”, amelyek elmondása szerint évtizedek óta elhasználódtak, beporolódtak, rászorultak a felújításra.

Az átadón Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, tisztelettel adóznak minden szlovák ember előtt, aki az újratelepítés óta eltelt 300 esztendő alatt hozzájárult a település fejlődéséhez. A megújított épülettel kapcsolatban pedig reményét fejezte ki, hogy a helyiek, és az ide látogatók számára egyfajta találkozóhellyé válik a tájház.

Igor Furdík, békéscsabai szlovák főkonzul úgy fogalmazott, egy álom vált valóra, majd kitért arra, hogy a turizmus érdekében a város gazdag történelmét kell kihasználni. Véleménye szerint ma az emberek szívesen járnak olyan helyekre, amelynek története van, és Békéscsaba egy ilyen város.

A tájház is része a Harruckern történelmi emlékútnak

Lászik Mihály elmondta, az épület állapota szükségessé tette a felújítást, így ez volt az elsődleges ok, de mivel készülnek Békéscsaba újratelepítésének háromszázadik évfordulójára, szerették volna, ha az épület addigra teljes pompájában tudja fogadni a látogatókat. Ez szerencsére a tervek szerint sikerült is. Az elnök még kiemelte a Harruckern történelmi emlékutat, melynek egy kilométerét végigjárva megismerhetjük Békéscsaba legrégebbi épületeit, köztük a tájházat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában