Ivólé

2018.06.27. 13:23

Gyomaendrődön tovább bővítik a homoktövis-ültetvényeket

A homoktövis bogyójából készült ivólé egészségvédő hatása és íze miatt is igen kelendő lett a gyomaendrődiek körében. Gazdasági szempontokat is szem előtt tartva az önkormányzat az ültetvények bővítése mellett a jövőben helyben oldaná meg a növény feldolgozását is, amellyel további munkahelyeket teremthetnének a településen.

B. A.

A város kül­területén található, Bónom-­zugi, legelső ültetvényt 2012-ben hozta létre az önkormányzat az akkori közfoglalkoztatási program részeként.

– Most már egészen jól látszik, hogy egy kifejlett, öt-hat éves ültetvényről van szó, amelynek mérete mintegy 0,4 hektár. Ennek a bővítése is folyamatban van, de mivel itt korlátozottak a körülményeink, ezért a tavalyi évben egy másik területen, a Torzsás-zugban további öt hektáron 8000 tő növényt telepítettünk, amely valószínűleg két-három év múlva fordul termőre – részletezte Varjú ­Róbert, a közfoglalkoztatást szervező iroda vezetője. Hozzátette, a 2012-ben létesített ültetvényről tavaly ősszel a programban dolgozó közfoglalkoztatottak 1,5 tonna bogyót szedtek le, melyet a Jászszentandráson működő szövetkezetben dolgoztak fel. Az ebből elkészült mintegy 4000 liter ivólé idén tavaszra már ­elfogyott.

Varjú Róbert mutatja, megjelentek az első bogyók, melyeket kézzel szüretelnek. A szerző felvétele

Az újonnan telepített ültetvény további öthektáros bővítését a 2018–2019. évi Járási startmunka mezőgazdaság mintaprogramjában ősszel végzik majd. Az önkormányzat célja, hogy a meglévő ültetvény megnagyobbításával a termesztése mellett, a növény feldolgozóiparát is a városba csalogassa. Az ültetvény gondozását a következő egy-két évben még a programelem keretében tervezik, viszont a későbbiekben, hosszú távon már egy önkormányzati tulajdonú kft. tevékenységeként képzelik el. A 2017 tavaszán telepített növények várhatóan két-három év múlva fordulnak termőre, és biztosítanak évről évre egyre nagyobb bevételt. Ez a hozam nyújthat fedezetet a későbbiekben a kft.-nél dolgozók munkabérére. A legfrissebb számítások szerint, a mintegy tízhektáros termőterület 15 fő nyolcórás foglalkoztatását biztosíthatja, márciustól egészen novemberig.

– Amellett, hogy a növénynek rendkívül jó élettani hatása van, többféle felhasználási­ módja is akad, mind a bogyónak, a szárnak és a levélnek is. Jelen pillanatban ezt nem Gyomaendrődön dolgozzuk fel, hanem elszállítjuk a jászszentandrási üzembe. ­Jövőbeli terveink között szerepel, hogy immáron mi is helyben oldjuk meg a növény feldolgozását, hiszen az önkormányzat két-három éven belül több mint tíz hektár termőterülettel számolhat, amelynek termését már mindenképpen gazdaságos lehet feldolgozni – részletezte elképzeléseiket, terveiket Toldi Balázs polgármester.

Hozzátette, az ehhez szükséges beruházás anyagi ráfordítása még nem tisztázott. Az elképzelések szerint ­szóba jöhet saját erejű beruházás, ­illetve az önkormányzat nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egy befektető hozzájárulásával indul be a feldolgozóüzem, amely kiváló lehetőség lehet a város gazdasági életében. Toldi Balázs elmondta, több olyan településsel is felvették a kapcsolatot, ahol nagyobb tételben állítanak elő homoktövist és abból készült termékeket, így a polgármester bízik abban, hogy egy-két esztendőn belül már konkrétumokról is be tudnak majd számolni.

 

Amilyen apró, olyan egészséges

A homoktövistövek kezdetben sok locsolást igényelnek, melyet a közeli holtágakból oldanak meg. A növény körüli talajt többször forgatni kell, amely kapálással és tárcsával is elvégezhető. A későbbiekben a tövek közén egy gyepes aljzatot kell kialakítani – árulta el Varjú Róbert. Hozzátette, az apró termésű bogyók íze nyersen fogyasztva kissé fanyarkás, ezért a kellemesebb hatás miatt a feldolgozás során minimális almalevet adnak hozzá, amelyből egy magas C-vitamin-tartalmú ital lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában