2018.06.27. 13:23
Gyomaendrődön tovább bővítik a homoktövis-ültetvényeket
A homoktövis bogyójából készült ivólé egészségvédő hatása és íze miatt is igen kelendő lett a gyomaendrődiek körében. Gazdasági szempontokat is szem előtt tartva az önkormányzat az ültetvények bővítése mellett a jövőben helyben oldaná meg a növény feldolgozását is, amellyel további munkahelyeket teremthetnének a településen.
A város külterületén található, Bónom-zugi, legelső ültetvényt 2012-ben hozta létre az önkormányzat az akkori közfoglalkoztatási program részeként.
– Most már egészen jól látszik, hogy egy kifejlett, öt-hat éves ültetvényről van szó, amelynek mérete mintegy 0,4 hektár. Ennek a bővítése is folyamatban van, de mivel itt korlátozottak a körülményeink, ezért a tavalyi évben egy másik területen, a Torzsás-zugban további öt hektáron 8000 tő növényt telepítettünk, amely valószínűleg két-három év múlva fordul termőre – részletezte Varjú Róbert, a közfoglalkoztatást szervező iroda vezetője. Hozzátette, a 2012-ben létesített ültetvényről tavaly ősszel a programban dolgozó közfoglalkoztatottak 1,5 tonna bogyót szedtek le, melyet a Jászszentandráson működő szövetkezetben dolgoztak fel. Az ebből elkészült mintegy 4000 liter ivólé idén tavaszra már elfogyott.
Az újonnan telepített ültetvény további öthektáros bővítését a 2018–2019. évi Járási startmunka mezőgazdaság mintaprogramjában ősszel végzik majd. Az önkormányzat célja, hogy a meglévő ültetvény megnagyobbításával a termesztése mellett, a növény feldolgozóiparát is a városba csalogassa. Az ültetvény gondozását a következő egy-két évben még a programelem keretében tervezik, viszont a későbbiekben, hosszú távon már egy önkormányzati tulajdonú kft. tevékenységeként képzelik el. A 2017 tavaszán telepített növények várhatóan két-három év múlva fordulnak termőre, és biztosítanak évről évre egyre nagyobb bevételt. Ez a hozam nyújthat fedezetet a későbbiekben a kft.-nél dolgozók munkabérére. A legfrissebb számítások szerint, a mintegy tízhektáros termőterület 15 fő nyolcórás foglalkoztatását biztosíthatja, márciustól egészen novemberig.
– Amellett, hogy a növénynek rendkívül jó élettani hatása van, többféle felhasználási módja is akad, mind a bogyónak, a szárnak és a levélnek is. Jelen pillanatban ezt nem Gyomaendrődön dolgozzuk fel, hanem elszállítjuk a jászszentandrási üzembe. Jövőbeli terveink között szerepel, hogy immáron mi is helyben oldjuk meg a növény feldolgozását, hiszen az önkormányzat két-három éven belül több mint tíz hektár termőterülettel számolhat, amelynek termését már mindenképpen gazdaságos lehet feldolgozni – részletezte elképzeléseiket, terveiket Toldi Balázs polgármester.
Hozzátette, az ehhez szükséges beruházás anyagi ráfordítása még nem tisztázott. Az elképzelések szerint szóba jöhet saját erejű beruházás, illetve az önkormányzat nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egy befektető hozzájárulásával indul be a feldolgozóüzem, amely kiváló lehetőség lehet a város gazdasági életében. Toldi Balázs elmondta, több olyan településsel is felvették a kapcsolatot, ahol nagyobb tételben állítanak elő homoktövist és abból készült termékeket, így a polgármester bízik abban, hogy egy-két esztendőn belül már konkrétumokról is be tudnak majd számolni.
Amilyen apró, olyan egészséges
A homoktövistövek kezdetben sok locsolást igényelnek, melyet a közeli holtágakból oldanak meg. A növény körüli talajt többször forgatni kell, amely kapálással és tárcsával is elvégezhető. A későbbiekben a tövek közén egy gyepes aljzatot kell kialakítani – árulta el Varjú Róbert. Hozzátette, az apró termésű bogyók íze nyersen fogyasztva kissé fanyarkás, ezért a kellemesebb hatás miatt a feldolgozás során minimális almalevet adnak hozzá, amelyből egy magas C-vitamin-tartalmú ital lesz.