függőség

2018.06.02. 06:40

Egyre többen fújnak spray-t az orrukba, ha kell, ha nem

Nátha vagy allergia esetén gyors és hatékony segítséget nyújtanak a különféle érszűkítő hatású orrcseppek, hiszen ezek a szerek szinte azonnal megszüntetik az orrdugulás okozta kellemetlenséget. Hosszú távú használatuk viszont súlyos függőséghez vezethet. A probléma olyannyira valós, hogy a szakorvosok egyre több orrspray-függővel találkoznak munkájuk során.

Nagy-Laczkó Viktória

Az orr, illetve az orrnyálkahártya feladata a beszívott levegő nedvesítése­, felmelegítése, a levegővel beáramló szennyező anyagok és kórokozók kiszűrése­, ­valamint a szaglás. Ezt a funkciót a gazdag érhálózattal ellátott csillószőr borítású nyálkahártya és az orrkagylók­ segítségével látja el. Utóbbiak mindkét orrfelet három ­járatra osztják, a legfelső ­részen helyezkedik el a speciális szaglóhám. A szaglás csak akkor működik jól, ha az orr tiszta, jól szellőzik, és a levegő el tud jutni annak legfelső területére, ezért, ha az orr dugul, a szaglás is romlik. De nem csak a szaglás, az életminőség is romlik ekkor. Bedugult orral aludni is nehezebb vagy egyeseknek lehetetlen feladat. Ezért sokan az érszűkítő hatású orrcseppek után nyúlnak, melyek tartós használata hozzászokáshoz, rhinitis medicamentosához vezet.

Az első hallásra ártalmatlannak tűnő orrspray-függőség azonban cseppet sem veszélytelen. A nyálkahártya-lohasztó szer alkalmazását követően az orr rövid időn belül ismételten eldugul, egyre többször kell használni a várt eredmény érdekében, a beteg sokszor úgy érzi, hogy már a normális légzés fenntartásához is pár óránként orrspray-re van szüksége.

Egy hétnél tovább ne használjuk! Illusztráció: Shutterstock

Lapunk megkereste dr. Nagy Beáta fül-orr-gégész szakorvost, aki elmondta, az orrdugulással jelentkező betegek körülbelül 10-15 százaléka orrcseppfüggő. A szakember hetente több alkalommal találkozik ilyen pácienssel, éppen ezért figyelmeztet, legfeljebb egy hétig szabad folyamatosan használni az érszűkítő hatású készítményeket. A megadott időn túli alkalmazás károsítja az orrnyálkahártyát, tolerancia jön létre, valamint paradox módon egy tartós duzzanat alakul ki, mely további problémákat okozhat.

– Az érszűkítő hatású szerek tartós használata károsítja az orrnyálkahártyát, növeli az erek áteresztőképességét, így szöveti vizenyő alakul ki, a nyáktermelő sejtek túlburjánzanak, ami által több nyák termelődik. Ráadásul károsodnak a hámsejtek csillószőrei is, tehát a nyák nem ürül ki megfelelően, a nyálkahártya felszínére kerülő idegen anyagok sem tudnak kiürülni, melyek komolyabb gyulladást okozhatnak. Sőt, a túlzott orrspray-használat a vérnyomásra is hatással lehet – árulta el lapunk kérdésére a fül-orr-gégész szakorvos.

Száva Szabolcs több évig használt ilyen szereket. A története egyszerű megfázással kezdődött, mely függőséghez vezetett.

– Náthás lettem ősszel, ezért elkezdtem spray-t használni. Jó volt, mert hamar kidugult az orrom. Észre sem vettem, és mindennap befújtam, eltelt egy hét, kettő, majd négy év. Nem tudtam nélküle meglenni, ha pár óráig nem használtam, teljesen elzáródott az orrom. Két-három óránként elővettem, még éjszaka is képes voltam felkelni, hogy befújjak – árulta el a férfi. – Észrevettem, hogy egyre többet vérzik az orrom. Megállapították, hogy elvékonyodott az orrnyálkahártyám. Végül februárban elhatározásra jutottam, és sikerült letennem. Az első másfél hónap borzasztó volt, de mára sokkal jobban érzem magam.

A szakorvos azt javasolja, ha egy hét alatt nem szűnnek meg a panaszok, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni, hogy kiderítse az orrdugulás hátterében álló okot, illetve, ha szükséges, hosszabb távon is használható készítményt írjon fel.

 

Természetes szerek is léteznek

A sós vizes orrspray-k az orrjáratok átmosásával, átöblítésével segítenek az orrváladéktól és a gyulladást okozó anyagoktól való megszabadulásban. ­Mivel természetes összetevőket tartalmaznak, ezért életkori és időbeli megkötés nélkül használhatók, akárcsak az allergiás megbetegedésekben alkalmazott antihiszamin-tartalmú orrspray-k.

A minimális szteridot tartal­mazó, az orrnyálkahártyán ható orrspray-k orvosi ellenőrzés mellett hosszú távon is teljesen biztonságosak – emelte ki dr. Nagy Beáta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában