Gyula - galériával

2018.06.29. 19:45

Békés megye gyümölcseit népszerűsítették

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző kampánya keretében sárga- és görögdinnyét, illetve meggyet kóstoltattak pénteken délután Gyulán, a Körös-völgyi Sokadalom programjainak részeként.

Papp Gábor

A hagyományosnak számító akciónk legfontosabb célja az volt, hogy népszerűsítsük a hazai, a dél-békési dinnyét, illetve a meggyet – nyilatkozta lapunknak dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezetének elnöke. Mint elmondta, a rendelkezésükre álló marketing- és promóciós eszközökkel elő kívánják segíteni, hogy fogyasztási kultúránkban a hazai zöldség- és gyümölcsfélék legyenek az elsődlegesek minden korosztály körében.

– A kóstoltatásra valamennyi nemzedéket vártuk, de különösen számítottunk a gyerekekre és fiatalokra, hiszen a generáció tagjai rendkívül fogékonyak a kiváló hazai ízekre. A NAK megyei elnöke hozzátette, a megye és a térség frekventált turisztikai központjának számító Gyula városa ideális helyszínül szolgált a rendezvényhez.

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartja, hogy a gyakran leginkább a cukros üdítőket és gyorsételeket fogyasztó fiatalok megismerjék és megszeressék a kiváló magyar zöldségeket és gyümölcsöket.

 

– Sajnos egyre kevesebb „hazait” esznek a gyerekek, az ilyen akciók már csak ezért is nagyon fontosak, és örömteli, hogy valamennyi generáció, így a fiatalok is jól fogadják a kezdeményezést – ecsetelte.

A szakember kérdésünkre kifejtette, az idei időjárás kedvezett annak, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű magyar dinnye kerüljön a piacokra. Az utóbbi hetekben lehullott nagyobb mennyiségű csapadékkal kapcsolatban aláhúzta, az eső a dinnye minőségét nem befolyásolja, de a termelőknek a növényegészségügyi szempontokra jobban oda kell figyelniük.

Az eseményen részt vett dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Kónya István, Gyula alpolgármestere, Oravecz Tamás, a NAK Békés megyei alelnöke, Kovács Zoltán, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke és dr. Sárosi Tamás megyei tiszti főorvos.

Sokféleképpen használható a dinnye

Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, dinnyekoktéllal, dinnyecsemegével, frissen csavart dinnyelével és persze a különleges növény számos változatával várták az érdeklődőket a kóstoltatáson. A szakember kérdésünkre elmondta, a sárgadinnyéből egyebek mellett kiváló krémleves készíthető, amit a felnőttek tokaji aszúval öntözött sárgadinnye-gyöngyökkel, a gyerekek tejszínhab-rózsával fogyaszthatnak. Az alapanyag füstölt mangalicasonkával vagy bacon szalonnával is kiváló. A görögdinnye gyümölcssalátaként, frissen fogyasztva és a gyermekétkeztetésben egyaránt nagyszerűen használható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában