bírósági tárgyalás - galériával

2018.06.18. 13:50

Beismerte tettét a mezőkeres gyilkos

Elkezdődött a mezőkeres gyilkosság ügyének tárgyalása hétfőn a Gyulai Törvényszéken. A vádlott, a most 51 éves orosházi-csorvási Zs. R. beismerte tettét, részletesen elmondta, hogy mi történt, hogy mit tett huszonegy éve.

Licska Balázs

A vádirati tényállás szerint 1997. január 1-jén történt az eset Békéscsabán, az Orosházi úti raktáráruházban. A vádlott a raktárvezető – a sértett, B. B. – után ment az irodahelyiségbe, ahol követelte tőle a pénzt. A raktárvezető azonban ellenállást tanúsított, ezért Zs. R. előbb hasba, aztán mellkason, majd háton lőtte; később pedig távozott a nagyjából 2,5 millió forinttal. A megyei főügyészség nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt emelt a vádlottal szemben vádat.

– Elismerem a bűnösségemet – kezdte a hétfői tárgyaláson Zs. R. Az 51 éves orosházi-csorvási férfi kábítószeres ügyek, testi sértés és rablás miatt találták korábban bűnösnek, jelenleg szabadságvesztését tölti Tiszalökön, és jövő év elején lenne feltételesen szabadságra bocsátható.

A vádlott részletesen elmondta, hogy mit tett. /Fotó: Lehoczky Péter/

Elmondta, hogy 1996-ban Ausztriába járt ki, seftelt, illetve két társával, F. S.-sel és Sz. Sz.-szel rendszeresen követtek el betöréseket. Egy melléképületben tárolták a bűncselekményekhez használt cuccokat, szerszámokat és váltóruhákat. A mezőkeres balhéhoz a tippet F. S. adta, aki tudta, hogy van egy ember, aki munkaszüneti napokon is bejár, és hogy a raktárban készpénzt tárolnak. A rablást az eset előtt másfél-két hónappal tervelték ki, és hozzá egy fegyvert is beszereztek.

Hárman csinálták volna meg a balhét, és többször Békéscsabára utaztak Orosházáról, hogy feltérképezzék a terepet. Úgy volt, hogy F. S. majd figyel, miközben Zs. R. és Sz. Sz. pedig elveszi a pénzt a raktárvezetőtől – akiről azt hitték, hogy ha fegyvert fognak rá, akkor nem tanúsít majd ellenállást. Szilveszterkor azonban az italozó F. S. és Sz. Sz. nem hajlott arra, hogy másnap kövessék el a bűncselekményt. Zs. R. viszont nem akart várni.

 

Ezért 1997. január 1-jén reggel vonattal Orosházáról Békéscsabára utazott, előtte magához vette a fegyvert, illetve vitt magával váltóruhát – cipőt, nadrágot és pulóvert –, kesztyűt és sapkát is a melléképületből. A Tégla utcai garázsoknál átmászott a kerítésen, majd a raklapok mögött elbújt, több órán keresztül várt arra, hogy megérkezzen a raktárvezető. Aki jött is 11 óra körül, és bement az irodahelyiségbe. Zs. R. felvette a maszkként szolgáló sapkát, kibiztosította a pisztolyt és követte.

– Mondtam neki, hogy nem akarom bántani, csak a pénzt akarom elvinni – folytatta vallomását a vádlott. A sértett azonban ellenállást tanúsított, levett egy üveget a polcról és azzal hadonászott. Zs. R. a megsárgult helyszínrajzon mutatta, hogy hol – mondhatni – kergetőztek, miközben többször is meglőtte a raktárvezetőt, aki végül összeesett. Fogta a pénzt, hátizsákba tette, és azon az útvonalon távozott, amin érkezett – bár nem emlékezett, de közben elhagyta a fekete sapkát, amit a rendőrök megtaláltak.

A vasútállomáson rögtön felszállt egy vonatra, és Mezőtúr érintésével tért vissza Orosházára. Már késő délután, kora este járt az idő, amikor elment F. S.-hez, akinek elmesélte, hogy mi történt. Elmondta, hogy a raktárvezető nem ijedt meg, hanem rátámadt, és ezért többször is meghúzta a ravaszt, és hogy a raktárvezető valószínűleg meghalt. A tárgyaláson kiemelte: egyáltalán nem volt betervezve, hogy megöli a sértettet, nem számított arra, váratlanul érte, hogy ellenállást tanúsít.

A vádlott kihallgatása után több tanút is meghallgatott a Gyulai Törvényszék az ügyben. A tárgyalás szerdán folytatódik, hiszen akkorra is idéztek tanúkat, például F. S.-t és Sz. Sz.-t – ítélet legkorábban akkor születhet, több mint két évtizeddel az eset után. A vádlottat, Zs. R.-t akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

A gyilkosságról, valamint az üggyel kapcsolatos 1997-es híradásokról itt írtunk korábban.

Sósavas üvegbe tették a pisztolyt

A vádirati tényállás szerint F. S.-t kérte meg arra a vádlott, hogy tüntesse el a rablógyilkossághoz használt ruhákat és a fegyvert. F. S. feltehetőleg elégette a kazánban a ruhaneműket. A pisztolyt pedig beletette egy befőttes üvegbe, amit felöntött sósavval, majd léket vágott a befagyott méhtelepi tónál és a tó mélyére eresztette. Bár erről is kérdezték a tárgyaláson Zs. R.-t, a vádlott nem tudta megmondani, hogy mi lett pontosan a cuccok sorsa.

 

Felélte a zsákmányolt pénzt

Zs. R. elmondta, hogy a pénzt akkor számolta össze, amikor F. S.-nél járt, a forinton kívül talán volt benne valuta, német márka vagy osztrák schilling is. Hangsúlyozta azonban, hogy szerinte nem volt 2,5 millió forint a zsákmány, úgy emlékezett, hogy az valamivel kevesebb volt 2 millió forintnál. A tippért cserébe adott F. S.-nek pár százezer forintot – a vádirati tényállás szerint 200 ezer forintot. Emellett vásárolt egy Volkswagen Golfot, a maradék pénzt pedig felélte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában