vulkánok és gleccserek között

2018.06.11. 11:29

Angéla izlandi kalandja alatt fotómaratonokat is szervez

De örülök, hogy kíváncsi vagy az izlandi kalandjaimra! – valahogy így kezdődött az a párbeszéd több ezer kilométer távolságot legyűrve, a modern technikának köszönhetően, egy orosházi fiatallal, akiről lassan egy éve cikkezett e sorok írója. Tóth Angéla ugyanis a huszonéves, orosházi hármas ikrek egyetlen hölgy tagja­. Már a szülinapi riportban megemlítette, természetvédő és állatbarát, életének alakulását, pályaválasztását, útkeresését ez az irány hatja át. Izlandon értük utol.

Csete Ilona

Készüljön fel mindenki, izlandi kalandozásomról csakis kisregény terjedelemben vagyok képes beszámolni – mondta nevetve az ­eltelt hónapok hatása alatt ­lévő fiatal.

– El se hiszem, hogy már fél éve Izlandon vagyok. Itt minden olyan gyorsan történik. Az otthoniak (főleg a szüleim), gondolom, ezt másként érzékelik.

Tóth Angéla az elmúlt öt esztendőt tanulással töltötte­. Az egyetem végén pedig úgy érezte, csak telnek az évek, de ő nem halad előre. Változásra­ volt szüksége, méghozzá­ nagyra. A tankönyvekből eleget tanult, mostantól élményekből és tapasztalatokból szeretne – fogalmazódott meg benne a „mehetnék”. Az EVS (Európai Önkéntes Szol­gálat) lehetőségeit­ böngészte, és bukkant rá az izlandi aján­latra.

Rengeteg helyen járt a magyar lány fél év alatt, de Izland még mindig tud újat mutatni.

– A projektben környezetvédelmi táborok vezetésére kerestek embereket. Gondoltam, biológustanulmányaim előnyt jelenthetnek. Egy Skype-interjú során kiderült, a szervezet fotós táborokkal is foglalkozik. Én meg középiskolás koromtól szenvedéllyel fotózok. A megpályázott öt hónapból az interjú során így lett az általuk felajánlott egy év.

Beküldött fotók.

A világ minden tájáról érkeznek huszonévesek Izlandra táborozni, Dél-Koreából, Japánból, Indiából, Amerikából és a legkülönbözőbb európai országokból.

– A legidősebb táborozóm egy 66 éves japán nagypapa volt. Nagyon színes és igazán multikulturális élmény minden tábor. Ez a legjobb módja­, hogy megismerjük egymás kultúráját, nyelvét. A táborozók főznek egymásnak, így az országok jellegzetes éte­leit is megkóstoljuk. (Telefonos segítséget anyukámtól kérek olyankor, hogy mi is a krumplis tarhonya receptje. A legnagyobb kedvenc nagymamám almás tócsnija!) ­Néha viccelődünk, én vagyok a „multifunkcionális táborvezető”, aki mindenhol bevethető. Vezettem ­fotómaratonokat, megtanítottuk a táborozókat a fényképezőgépeik manuális használatára, amit az izlandi táj megörökítésében kamatoztattak. Beletanultam a természetvédelmi táborokba (téma a globális felmelegedés, az óceánok szennyezése, az erdőirtás és ezek következményei). Dolgoztunk a reykjavíki­ botanikus kertben, a nyugati fjordokon építünk túraútvonalakat, hogy a turistáknak legyen kijelölt ösvényük, és ne tapossák össze az értékes flórát. Egy helyi farmernek segítettünk újrafásítani a birtokán levő hegyoldalt. Az izlandi­ emberek nagyon hálásak minden segítségért.

– Izlandon mindenfelé az érintetlen, kiszámíthatatlan természet. S benne az alázattal élő helyi emberek. A ­hegyek oldalán lezúduló vízesések és zöld legelők több száz birkával. Pár kilométerrel arrébb már kietlen lávamezőkön ­lépked az ember. ­Elképesztő a látvány, az élmény!

A természet nagyon lenyűgözi

Micsoda kettősség: a kitörni­ készülő vulkánok és a jeges­ gleccserek itt szépen megférnek egymás mellett. Az egész sziget forrong és nyughatatlan a föld alatt, ­felette viszont mégis van ­valami megmagyarázhatatlan nyugodtság, ami mindent körülvesz.

– Télen érkeztem ide. Négy-öt órányi világosság volt. Most éjfélkor még nem ment le a nap. És nem is fog ezután még legalább két hónapig!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában