Böjte Csaba

2018.06.08. 19:20

A szerzetes a szeretet kinyilvánításának fontosságáról beszélt

Csütörtök délután tartott előadást Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója a Csabagyöngye Kulturális Központban.

V. E.

Az atya Herczeg Tamás országgyűlési képviselő meghívására érkezett Békéscsabára, előadásának címe „A család szerepe a XXI. században” volt. Az országgyűlési képviselő gyűjtést is szervezett a szerzetes alapítványa számára, így kétszázezer forintot adott át neki az eseményen. Az összeget az árvaházuk gyermekeinek ellátására fordítják majd.

Böjte Csaba előadásában elmondta, hogy 2018 a családok éve. Véleménye szerint nagy szükség van arra, hogy ezzel a témával foglalkozzunk, mivel a huszonegyedik században érzelmi analfabéták kezdünk lenni. Saját érzéseinket, vágyainkat, örömeinket, félelmeinket nem tudjuk kifejezni, ami által egyre kevésbé tudunk például szerelmet vallani. Pedig ez elengedhetetlen a párválasztáshoz és a családalapításhoz. Petőfi Sándor életéből idézte fel azt a momentumot, amikor a költő feleségül kérte Júliát, de a lány kikosarazta őt. Petőfi nem adta fel, újra és újra próbálkozott, teljesítette szerelme minden kívánságát, verseket írt hozzá és szüntelenül bókolt neki. Végül a kitartásának meg lett az eredménye, és elnyerte későbbi hitvese kezét.

A szerzetes elmondása szerint ezzel a példával arra próbált utalni, hogy manapság oly könnyen feladunk dolgokat és engedjük el a másik kezét. Pedig legtöbbször elég lenne egy kevés kitartás, kicsivel több odafigyelés és a szeretet kimutatása ahhoz, hogy megoldjuk problémáinkat és megtartsuk kapcsolatunkat.

Fotók: K. Z.

Az előadáson Böjte atya beszédén kívül felléptek az alapítvány szalontai gyermekotthonának lakói, akik Petőfi verseket szavaltak és énekeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában