áremelés

2018.06.03. 11:20

A lélektani határ körül mozog az üzemanyagár

Néhol már elérte a lélektani­ 400 forintot a benzinár, a gázolajból pedig szinte már nem is lehet ennél kevesebbért tankolni. Legutóbb hat forinttal nőtt mindkét üzemanyag ára. Megyénkben akár húszforintos különbség is lehet az egyes kutak árai közt.

Busi Ottó

A legutóbbi emeléssel a gázolaj átlagára 410 forint, a benziné pedig 398 forint lett. A benzin ára 2012 április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012 január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Megyénkben a Holtankoljak.hu oldal adatai alapján pénteken a legolcsóbb benzin literjét 390 forintért Békéscsabán mérték. Legdrágábban Szeghalmon tölthettük meg a tankot, ott 408 forintért adták a benzin literjét a portál adatai szerint. Az átlagár pedig 400 forint körül alakult a régióban.

Illusztráció: Shutterstock

Az áremelés ellenére a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjainak kútjainál – a társaságok részesedése a benzin értékesítése esetében 74,4, a gázolajnál 66,7 százalékos – 7,7 százalékkal több üzemanyagot vásároltak az év első három hónapjában, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül normál benzinből 5,4, dízelből pedig 9 százalékkal többet adtak el, mint tavaly ilyenkor, a 98-as oktánszámú benzin részesedése viszont ezúttal is csökkent, 2,8 százalékkal – írja a Magyar Idők.

A helyi benzinkutasok azonban ettől eltérő tapasztalatokról is beszámoltak. Némelyikük elmondása szerint visszaesett a forgalom a megyében, kevesebbet tankolnak az autósok. Volt olyan, aki néhány százalékos visszaesésről számolt be a tavalyi évhez képest.

– Az árak egyébként attól is függnek, hogy hol helyezkedik el a kút, illetve hogy úgynevezett fehér vagy színes töltőállomásról van szó. Előbbi a magánkutakat jelenti, utóbbi pedig a multik hálózatába tartozó állomásokat. A fehér kutakkal szemben kicsi a bizalom, így aztán itt jellemzően kedvezőbb áron lehet tankolni, kénytelenek vagyunk ezzel kompenzálni a dolgot, és olcsóbban adni a tankba valót. Pedig mi is MOL üzemanyagot árulunk, ahogy a kutak többsége is – mondta a Békéscsaba és Gyula közt elhelyezkedő Power Petrol állomás vezetője.

Szabó Ferenc hozzátette, az átlagárhoz képest a megyében 10, maximum 20 forintos eltérések lehetnek a kutak áraiban, ennél magasabb, akár 50 forintos eltérés jellemzően az autópályák mellett fordulhat elő.

A szállítmányozásban érintett vállalkozásokat kifejezetten érzékenyen érinti az áremelkedés. Ahogy fogalmaztak, a költségeik folyamatosan nőnek, de áraik csak lassabban követik ezt.

– Emelnünk kellett az árakat, amit az ügyfelek nehezen tolerálnak, de sajnos kénytelenek voltunk meglépni. 350 forintnál még nem emeltünk, de most, 400 forintnál már nem volt más lehetőség, növelnünk kellett a díjakat – mondta­ Hajdú­ Gábor, aki gépjárművek mentésével, szállításával foglalkozik.

Az ágazatban dolgozók többségénél szintén a négyszáz forintos üzemanyag a határ, de többen még kivárnak, akadt, aki úgy nyilatkozott, ősszel tervezi a korrekciót.

Mi befolyásolja az üzemanyagok árát?

Az elmúlt időszakban Venezuela­ és Irán olajkitermelése jelentő­sen csökkent. A geopolitikai kockázatok miatt pedig hároméves csúcsra emelkedett a jelenleg már 79 dollár fölött állomásozó Brent típusú olaj ára, így nem alaptalan a félelem, hogy ilyen ütemű drágulás mellett akár újra elérheti a 100 dolláros hordónkénti árat. Így aztán az elmúlt hetekben látványosan­ dráguló olajár láttán egyre nagyobb az aggodalom, egyelőre­ azonban nem érdemes megrohamozni a benzinkutakat, a K&H tájékoztatása szerint.

– Ugyanis az emelkedést a hirtelen megugró olajár miatt mérséklődő keresletnövekedés, az amerikai dollár erősödése, a Trump iráni szankcióival szembeni európai és ázsiai ellenállás és az OPEC soron következő ülésének várható kvótaemelése mind fékezheti – tájékoztatott Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. És ugyan 100 dollárig is felkúszhat az árfolyam, ez azonban mindenképpen lassabban történhet, mint tette azt 60 dollárról 80-ra – nyugtatta meg a kedélyeket a befektetési szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában