átadás

2018.05.08. 17:31

Több mint kétezer napelem állítja elő az energiát a békéscsabai telepen

Hivatalosan is átadták a megyeszékhely legnagyobb naperőművét, kedden. A 185 millió forintból megvalósuló beruházást hitelből és önerőből valósította meg az Univerzál Zrt. a vállalat egy közel egy hektáros területén, a Berényi út 139. szám alatti Ferro Pont telephelyen.

B. O.

Fotó: Lehoczky Péter

Szarvas Péter, a város polgármestere nyitóbeszédében az alternatív energia fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, a megyeszékhely három hasonló beruházást is tervez: két naperőmű és egy termálenergia hasznosítását célzó fejlesztés kormányzati támogatásával rendelkeznek.

Viczián László, az Univerzál Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, társaságuk a környezetvédelem, és a megújuló energiában látott üzleti lehetőség miatt kezdett el foglalkozni a napelemes erőmű lehetséges megvalósításával. Ez időközben elkészült, és a parkban megtermelt villamos energiát 25 évig a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt (MAVIR) vásárolja meg.

Szarvas Péter, Viczián László és Kukla Imre a kivitelezők képviselője vágta át a nemzeti színű szalagot. Fotó: Lehoczky Péter

– A világ hagyományos energiaforrásai, belátható időn belül elfogynak. Ha még további készleteket fel is tárnak, az igazi probléma az, hogy nem nagyon tudunk az ezen energiaforrások elégetése során keletkező égéstermékek káros hatásaival mit kezdeni, hiszen ezek – főleg a szén-dioxid – felelősek elsősorban a légszennyezésért, vagyis végső soron a globális felmelegedésért – részletezte.

Az igazgatósági elnök azt is elmondta, a felszerelt napelemek viszonylag jó hatásfokkal tudják hasznosítani a reggeli, esti, illetve szórt fényt is.

– Terveink szerint idén 610.000 kWh villamos energiát fogunk termelni, ez nagyságrendileg egy Kétsoprony méretű település teljes lakossági áramigényét fél évig fedezi. A megtermelt energia körülbelül öt százaléka helyben kerül felhasználásra, míg a fennmaradó mennyiséget a MAVIR vásárolja meg – árulta el.

Fotó: Horváth Dóra

Viczián László hozzátette, az átvételi ár függvényében már négyzetméterenként átlagosan 1.100-1.200 kWh napsugárzás esetén gazdaságosan megvalósítható egy naperőmű. Ez a szám Békéscsabán körülbelül 1.520-1.540 kWh évente, négyzetméterenként, mivel a napsütéses órák száma a megyeszékhelyen átlagosan 2.100-2.200 óra évente.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában