pályaválasztás

2018.05.14. 19:50

Mérnökként keverhetik a rúzs színét a techcsajok

Több száz középiskolás diáklány vett részt azon a hétfői eseményen, ahol főként a technika, a természettudományok vagy épp az informatika ágazatban tevékenykedő cégek mutathatták be magukat a fiataloknak.

Busi Ottó

A szakemberek szerint a hazai cégek részéről egyre nagyobb igény mutatkozik jól képzett fiatalokra. Ezt ismerték fel a TechCsajok rendezvénysorozat szervezői is, akik elhatározták, hogy összehozzák a vállalkozásokat a fiatal nőkkel. A sorozat első állomása a megyeszékhelyen volt, ahol a diákok találkozhattak a környékbeli oktatási intézményekkel, vállalatokkal, akik különböző technikai, illetve tudományos eszközökkel mutatták be nekik a műszaki foglalkozások izgalmas oldalait.

Az eseményen részt vett dr. Fábián Ágnes a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója, aki elmondta, a régió nagyon fontos számukra, mivel Körösladányban működik egy globálisan is meghatározó gyáruk. Feladatuknak tartják, hogy a környékbeli fiatalokat is megszólítsák, és felhívják a figyelmet arra, hogy rengeteg karrierlehetőség van a lányok számára, akkor is, ha épp’ műszaki pályát szeretnének választani.

– Ennek a rendezvénynek a célcsoportja elsősorban a fiatal lányok, hiszen szeretnénk tudatosítani azt, hogy a műszaki tudás, a műszaki pálya mindenki számára nyitva áll. Szeretnénk, hogy ezek a fiatalok itt tanuljanak, és itt is maradjanak – részletezte dr. Fábián Ágnes. Az igazgató hozzátette, vállalatunknál a vezetők közt több mint harminc százalék a női vezetők aránya.

Nagy Ferenc a megyeszékhely alpolgármestere elmondta, Békéscsaba célja, hogy minél több fiatal maradjon itt helyben, ehhez pedig munkahely, jövőkép és vonzó környezet is szükséges. A város, a városvezetés pedig az elkövetkező években is ezek megteremtésére koncentrál.

– Egyik jó gyakorlatunk a Békéscsaba hazavár program, amely egy folyamatos ösztöndíj-támogatással, és egy hazaköltözéshez kapcsolódó életkezdési támogatással kívánja segíteni a fiatalokat – emelte ki Nagy Ferenc. Az alpolgármester hozzátette, mindezek mellett a főiskola megújítására, az ott indított képzésekre is kiemelt figyelmet fordítanak.

 

Fotók: Lehoczky Péter

A fiatalok közel négyszázan vettek részt az eseményen, különösen népszerű volt az a foglalkozás, ahol többek közt céklapor, keményítő, szódabikarbóna felhasználásával a sminkipar termékeit készíthették el. Többek közt rúzst, szemhéjfestéket vagy alapozót is kikeverhettek a lányok.

De ezen kívül többféle ágazat is jelen volt, a gépipar, az informatika, de a távközlés is képviseltette magát, és bemutatta a fiataloknak, hogy milyen munkát tud kínálni számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában