honvédelmi tábor

2018.05.14. 11:22

Laktanyán kívül is katonáskodhatnak Gellértegyházán

Idén is megszervezi a Magyar Honvédség az egyre népszerűbb honvédelmi táborokat. A programsorozat célja, hogy lehetőséget adjanak a honvédelem iránt érdeklődő diákoknak a katonaélet, a katonák mindennapjainak megismerésére, egyben felhívják a figyelmet a pályaválasztás előtt állóknak az életpályamodellel biztosított katonai hivatás lehetőségeire.

Csete Ilona

Kristofóri ­Balázs hadnagy, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokságának tisztje, a honvédelmi táborok koordinátora beszélt arról, milyen lehetőséghez jutott megyénk, illetve Oros­háza ezen a nyáron.

– Két éve nagy népszerűségnek örvendenek a honvédelmi táborok. Kezdetben 351, tavaly 920 fiatal élte meg az élményt, idén 1 200 fiatalt várunk 15 helyszínen, 40 turnusban. A honvédelmi táborokba 12–18 éves fiatalok jelentkezhetnek. A bentlakásos táborozási lehetőség során (kiszakadva a szürke hétköznapokból) nem mindennapi élményeket élhetnek át a résztvevők szervezett, biztonságos körülmények között. Az idei év újdonsága: eddig kizárólag laktanyákban bonyolítottuk a táborokat, mostantól lesznek külső helyszínek is. A tiszántúli régióban Orosházára esett a választás, a ­júliusi tábor helyszíne Gellértegyháza – tájékoztatott a hadnagy.

– Orosháza az egyenruhások városa – tette hozzá Kristofóri Zoltán helyi szervező. – A század elején tüzér-, később műszaki laktanya működött Gyopároson. Az Orosházi Határőr Igazgatóság volt laktanyájában máig nagy élet van, hiszen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, a készenléti rendőrség is jelen van. Reméljük, a katonai hagyományok, a diákok általános és középiskolai képzései, valamint a katonaélet iránti vonzalom Békés megyéből, Orosháza térségéből megtölti az idei tábort, ahol általános tematika (ébresztő, sorakozó, álcázási és túlélési ismeretek) mellett lesznek játékok és speciális feladataik is a táborozóknak. Az egyhetes katonás élethez teljes ellátás párosul – nyilatkozat a szervező.

 

Gellértegyháza egykoron, 1952-től, lőtérként funkcionált. Máig láthatók a területen a golyófogó lődombok – ezt már Muszka Kálmántól, a terület házigazdájától tudtuk meg.

– A meglévő infrastruktúra mellé a honvédség hozza a sátrakat, ahol a táborlakókat elszállásolják. A gellértegyházi lesz a honvédelmi sportok tábora, ahol úszás, terep- és tájékozódási futás, az önvédelem mellett mesterséges akadályok leküzdése is feladata lesz a ­12–15 éves fiataloknak. A résztvevők a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél tett látogatások során megismerkedhetnek a különböző haditechnikai eszközökkel, felszerelésekkel is.

Beküldött fotók

– A táborokat mindenhol tapasztalt katonák vezetik. Békés megyében a szervezésben Lipták József alezredes, a Békés Megyei Előkészítő Részleg parancsnoka és a Hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár is a segítségünkre lesz – tette hozzá Kristofóri Balázs koordinátor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában