2018.05.08. 13:56
Egyre többen keresik a hűsítő, finom különlegességeket
Bár még tavasz van, elmondhatjuk, hogy beköszöntött a nyár, így a fagyisok is megnyitották üzleteiket, standjaikat. A megkérdezett árusok szerint népszerűek a gyümölcsös és a csokis finomságok, tölcsérből pedig egyre inkább keresik a különlegességeket.
Nyakunkba vettük a belvárost, hogy megnézzük a kínálatot, felmérjük az igényeket és kifaggassuk az árusokat. Tapasztalataink szerint a felhozatal vegyes, de a klasszikus vanília és puncs mellett rengeteg különleges fagylalt is az idei kínálat része. Volt, ahol kétszázféle jeges finomságot is el tudnak készíteni, ezek közül ott jártunkkor néhány tucat volt választható a pultból.
Az árusok elmondása alapján ma már az egyedi receptúra szerint készülő fagyikat is ugyanannyian keresik, mint a hagyományos ízeket. Mindezek mellett a különféle mentes készítmények is keresettek, így a legtöbb helyen cukor-, laktóz-, glutén- és tojásmentes készítmények is kaphatók.
– Nálunk a legnépszerűbbek a kinder, a csokis vagy a gyümölcsös ízekből az eper és a málna. A szezon egyik különlegessége a kandírozott naranccsal készült belga étcsokis fagylalt. Vannak mentes finomságok is, a glutén- vagy épp tojásmentes készítményeket is egyre többen keresik. De tölcsérből is többféle van, ezek is egyre népszerűbbek a hagyományos ostya mellett – mondta el Csizmadia Szabolcs, az egyik békéscsabai fagylaltbár cukrásza, tulajdonosa.
Mindezek mellett többféle kiegészítő is vásárolható a jeges desszertre, csokis, gyümölcsös öntetek és díszítések is. Az egyik fagylaltosnál éppen ez utóbbiból válogattak a gyerekek, egyikük napernyőt, másikuk pedig egy csavart szívószálat kért a finomságok mellé édesapjától.
Ezt egyébként az árusok is megerősítették: aki kisgyerekkel közösen választ a finomságok közül, az szinte biztos, hogy a fagyi mellé valamiféle díszítőelemet is vesz.
A tapasztalatok és a fagyisok elmondása alapján az árak nem vagy csak kissé emelkedtek a tavalyihoz képest, így a mostani szezonban nagyságrendileg 210 forint egy gombóc, de a különböző mentes készítmények ennél akár 50 forinttal is többe kerülhetnek. Az extraként választott tölcsérek és kiegészítők pedig néhány tíz forinttal emelhetik meg a jeges desszertezés költségeit.
Fotók: Imre György
Megkérdeztük: Melyik a kedvenc fagyija?
Szilágyi Magdolna: – Kéthetente egyszer szoktam fagyizni. A kedvencem a csokoládé, mondjuk most nem azt eszem. A különlegességeket is ki szoktam próbálni, egész jók. Önteteket nem szoktam kérni, elég édes szerintem így magában is a fagyi. Sima ostyatölcsért szoktam kérni, bár ezekből is próbáltam már különlegesebbeket, de végül maradtam a hagyományosnál.
Vizsnyiczai Richárd: –Most éppen egy áfonyás-joghurtosat eszek, de a kedvencem a velencei álom, ez egy csokis-narancsos fagyi, ezt azonban nagyon ritkán lehet kapni. Szeretem a különféleségeket is, ezeket is bátran kipróbálom, ha épp úgy adódik. Nem vagyok érzékeny semmire, így bátran megkóstolom az újdonságokat is. Tölcsérből pedig az édeset szeretem.
Préda Dániel: – Szezonban körülbelül heti háromszor eszek fagyit. Nekem a citromfagylalt a kedvencem, ezt szeretem a leginkább. A különböző újdonságokat nem szoktam kipróbálni, maradok inkább a hagyományos ízeknél. Tölcsérnél is ezt vallom, ott is a megszokott ostyát szoktam választani. Önteteket, kiegészítéseket ritkán szoktam kérni, akkor főként rolettit.