fagylaltszezon

2018.05.08. 13:56

Egyre többen keresik a hűsítő, finom különlegességeket

Bár még tavasz van, elmondhatjuk, hogy beköszöntött a nyár, így a fagyisok is megnyitották üzlete­iket, standjaikat. A megkérdezett árusok szerint népszerűek a gyümölcsös és a csokis finomságok, tölcsérből pedig egyre inkább keresik a különlegességeket.

Busi Ottó

Nyakunkba ­vettük a belvárost, hogy megnézzük a kínálatot, felmérjük az igényeket és kifaggassuk az árusokat. Tapasztalataink szerint a felhozatal vegyes, de a klasszikus vanília és puncs mellett rengeteg különleges fagylalt is az idei kínálat ­része. Volt, ahol kétszázféle jeges finomságot is el tudnak készí­teni, ezek közül ott jártunkkor néhány tucat volt választható a pultból.

Az árusok elmondása alapján ma már az egyedi receptúra szerint ­készülő fagyikat is ugyanannyian keresik, mint a hagyományos ízeket. Mindezek mellett a különféle mentes készítmények is keresettek, így a legtöbb helyen cukor-, laktóz-, glutén- és tojásmentes készítmények is kaphatók.

– Nálunk a legnépszerűbbek a kinder, a csokis vagy a gyümölcsös ízekből az eper és a málna. A szezon egyik különlegessége a kandírozott naranccsal készült belga étcsokis fagylalt. Vannak mentes finomságok is, a glutén- vagy épp tojásmentes készítményeket is egyre többen keresik. De tölcsérből is többféle van, ezek is egyre népszerűbbek a hagyományos ostya mellett – mondta el Csiz­madia ­Szabolcs, az egyik békés­csabai fagylaltbár cukrásza, tulajdonosa.

Mindezek mellett több­féle kiegészítő is vásárolható a ­jeges desszertre, csokis, gyümölcsös öntetek és díszítések is. Az egyik fagylaltosnál ­éppen ez utóbbiból válogattak a gyerekek, egyikük nap­ernyőt, másikuk pedig egy csavart szívószálat kért a ­finomságok mellé édesapjától.

Ezt egyébként az árusok is megerősítették: aki kis­gyerekkel közösen választ a ­finomságok közül, az szinte biztos, hogy a fagyi mellé­ ­valamiféle díszítőelemet is vesz.

A tapasztalatok és a fagyisok elmondása alapján az árak nem vagy csak kissé emelkedtek a tavalyihoz képest, így a mostani szezonban nagyságrendileg 210 ­forint egy gombóc, de a különböző mentes készítmények ennél akár 50 forinttal is többe kerülhetnek. Az extraként választott tölcsérek és kiegészítők pedig néhány tíz forinttal emelhetik meg a jeges desszertezés költségeit.

Sokan állnak meg a fagylaltárusoknál, de néha nem könnyű a választás a több tucat fagylaltköltemény közül

Fotók: Imre György

Megkérdeztük: Melyik a kedvenc fagyija?

Szilágyi Magdolna: – Kéthetente egyszer szoktam fagyizni. A kedvencem a csokoládé, mondjuk most nem azt eszem. A különlegességeket is ki szoktam próbálni, egész jók. Önteteket nem szoktam kérni, elég édes szerintem így magában is a fagyi. Sima ostyatölcsért szoktam kérni, bár ezekből is próbáltam már különlegesebbeket, de végül maradtam a hagyományosnál.

Vizsnyiczai Richárd: –Most éppen egy áfonyás-joghurtosat eszek, de a kedvencem a velencei álom, ez egy csokis-narancsos fagyi, ezt azonban nagyon ritkán lehet kapni. Szeretem a különféleségeket is, ezeket is bátran kipróbálom, ha épp úgy adódik. Nem vagyok érzékeny semmire, így bátran megkóstolom az újdonságokat is. Tölcsérből pedig az édeset szeretem.

Préda Dániel: – Szezonban körülbelül heti háromszor eszek fagyit. Nekem a citromfagylalt a kedvencem, ezt szeretem a leginkább. A különböző újdonságokat nem szoktam kipróbálni, maradok inkább a hagyományos ízeknél. Tölcsérnél is ezt vallom, ott is a megszokott ostyát szoktam választani. Önteteket, kiegészítéseket ritkán szoktam kérni, akkor főként rolettit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában