hagyományőrzés

2018.04.01. 06:50

Őrzik a szokásokat: locsolkodnak és megszentelik az ételeket

A húsvét az ünnepi asztal­ ­kínálatában elsősorban a kalácsról, a főtt tojásról­, a füstölt sonkáról és a kolbászról szól megyénkben­, de ahogy Ando György ­békéscsabai néprajzkutató fogalmazott, a hagyományokat is felelevenítik, őrzik.

Nyemcsok László

– Nagyszombaton – idén március 31-én – ­véget ér a 40 napos böjt, és egykoron ilyenkor újra megszólaltak mindenhol a harangok – ecsetelte Ando György. – A régi­ szokásokat tekintve a legjelentősebb eseménye a nagyszombatnak a víz-, illetve tűzszentelés volt.

Katolikus templomokban a gyertyát a megszentelt tűz lángjáról gyújtották meg. Az új tűz gyújtása a remény szimbóluma is. Jellegzetes szokás még a feltámadási körmenet szombat estéjén.

Gyermekek és felnőttek sok helyütt ma is szívesen készülődnek az ünnepre tojásfestéssel. Illusztráció: Shutterstock

Húsvét vasárnapján a reggeli­ mosdóvízbe sok helyütt piros tojást tettek, ennek egészségvarázsló szerepet tulajdonítottak. Női munkákat tiltó nap volt, nem lehetett sepregetni, főzni és mosni sem.

– A húsvéti szertartásokhoz tartozik az ételszentelés szokása – hangsúlyozta a békéscsabai néprajzkutató. – A sonkát, bárányt, tojást, kalácsot a templomban megszenteltették, ezután mágikus erőt ­tulajdonítottak nekik. Az ünnepi asztal ételeinek morzsáiból vittek az állatoknak is, hogy jól szaporodjanak, egészségesek maradjanak. A sonka csontját a gyümölcsfára akasztották vagy a földekre vitték a jó termés reményében.

A locsolkodó gyermekeket – de sok helyen a felnőtt férfiakat is – a lányok, asszonyok csokitojással, csokinyúllal ajándékozták meg, és így tesznek manapság is. A csoki kifejezés egyre helytállóbb, ugyanis Békés megyei gyártók szerint jobban keresik az igazi csokoládéból készült termékeket, mint a korábban az ára miatt népszerűbb ét- és tejbevonómasszából gyártott édességeket. Valódi csokiból készült tojásoknál is érdemes megnézni a kakaótartalmat, és ennek, valamint az árnak az alapján dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában