Békéscsaba

2018.04.01. 15:30

Megijedt, mert valaki piszkálta az ajtózárat

A zárat piszkálva próbált meg valaki bejutni a békéscsabai társasház egyik lakásába.

L. B.

– A zárat piszkálva valaki megpróbált bejutni a lakásba. Kérdeztem, ki az, de válasz nem érkezett, viszont az illető egyre határozottabban és hangosabban kattogtatta a zárat. Nagyon megijedtem – osztotta meg történetét a Facebook közösségi portálon egy névtelenséget kérő fiatal kismama, K., aki végül értesítette a rendőrséget.

K. elmondta, hogy az eset március 11-én, vasárnap történt, 5 óra 20 perc körül egy belvárosi, Bánszki utcai lépcsőházban. A kedvese éppen akkor indult el dolgozni, ő zárta utána az ajtót. Ahogy elment, hallotta, hogy valakinek köszönt a lépcsőházban, de hogy kinek, azt nem tudni. Egy perc sem telt el, mire hallotta, hogy valaki elkezdte piszkálni a zárat. K. azt hitte, hogy a kedvese jött vissza, de kiderült, hogy nem. Kérdezte, hogy ki az, de válasz nem érkezett.

A fiatal kismama elmondta, ezután határozottabban és hangosabban kattogtatta az illető a zárat, sőt, az ajtón lévő résnél – ahol leveleket lehet bedobni – szintén megpróbált benyúlni, hátha hozzáfér valamihez, de nem járt sikerrel. Noha a lány többször is kérdezte, hogy ki az, választ nem kapott, csak csörtetett tovább az ismeretlen. K. azt mondta, nagyon megijedt, ezért sírva és megrémülve tárcsázta a rendőrséget. Mire megérkeztek az egyenruhások, az illető távozott.

– Biztos vagyok benne, hogy az a férfi volt, akivel a párom munkába menet találkozott a lépcsőházban. Ő azt mondta, az illető úgy állt, mint egy szobor, és mikor üdvözölte, kissé zavartan, inkább félve köszönt vissza neki, majd szinte azonnal elindult felfelé – zárta a történetet K., aki szerint elképzelhető, hogy a zárat piszkáló ismeretlen szándékosan figyelte ki, kedvese mikor megy el otthonról, és mikor tud akcióba lépni.

– A március 11-én, 5 óra 31 perckor érkezett bejelentés után két rendőrjárőr ment a helyszínre, ahol semmi nem utalt arra, hogy a lakásba be akartak volna törni. A lépcsőházban és az épület körül senkit nem találtak. A környékből hasonló esetről nem érkezett bejelentés – mondták lapunknak a rendőrségen. Hozzáfűzték: olyan máshol előfordult korábban, hogy egy társasház egyik ittasan hazaérkező lakója tévedésből másik ajtó zárját próbálta kinyitni.

Valaki megpróbált bejutni K. lakásába, a zárnál matatott, amitől a fiatal kismama megijedt és hívta a rendőrséget. Illusztráció: Shutterstock

Megosztották: ha a lakás bezárt bejárati ajtaját akarja valaki kívülről kinyitni, visszatartó erő, ha a bent egyedül lévő azt a látszatot kelti, hogy rajta kívül van otthon még valaki. Hangosan szólítja férfi családtagját vagy kihangosítja a telefonját, mikor a rendőrséggel beszél. Ajánlott ilyen esetekre egy megbízható szomszéd elérhetőségét is feljegyezni, akire szükség esetén lehet számítani.

A rendőrség hivatalos oldalán fellelhető bűnügyi térkép szerint az elmúlt 60 napban két lakásbetörés volt Békéscsabán: egy az Andrássy út, egy a Berényi út környékén. A Bánszki utca környékén, ahol K. lakik, legalább egy éve nem volt lakásbetörés. Lopások voltak városszerte több helyen is az eltelt két hónapban. A Bánszki utcánál, a Dózsa György utca és a Szabadság tér környékén három: tavaly karácsonykor kettő és egy idén év elején.

Zárják a lépcsőház, a lakások ajtaját!

A betörések, lopások megelőzése érdekében a legfontosabb, hogy a lépcsőház és a lakások ajtaját mindig tartsák zárva – hívták fel a figyelmet a rendőrségen. Meg kell kérni a házban lakókat, hogy a kapukódokat ne adják meg olyanoknak, akik nem a házban laknak. Ahol vannak olyan lakások, amelyekben bérlők laknak, vagy a lakók gyakran cserélődnek, a közös képviselő egyeztessen a lakás tulajdonosával a lakóközösség biztonságát érintő kérdésekről.

Ha a lépcsőház ajtajában olyan idegennel találkoznak, aki a kaputelefonon többekhez felcsenget, vagy arra vár, hogy valaki jöjjön és kinyissa az ajtót, kérdezzék meg, kit keres, miért jött. Előfordulhat, hogy az illető indulatosan válaszol, erőszakossá válik. Ilyenkor ne álljanak az útjába, hanem amint tehetik, hívják a rendőrséget. A kaputelefonon felcsengetőktől kérjenek minél több információt. Ha nem tudtak meggyőződni arról, hogy az illető való­ban a munkáját végzi, a lakóknak szeretne küldeményt kézbesíteni, ne engedjék be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában