szakmák éjszakája

2018.04.13. 20:31

Közel száz szakmában próbálhatták ki magukat az érdeklődő fiatalok

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! - hirdette a Szakmák éjszakája, mely a legnagyobb méretű és látogatottságú pályaorientációs rendezvény hazánkban. Az idei programsorozathoz összesen 166 település csatlakozott, többek között Békéscsaba és Gyula is.

Nagy-Laczkó Viktória, Papp Gábor

A Békéscsabai Szakképzési Centrum által szervezett Szakmák éjszakáján ebben az esztendőben a munkavállaláshoz szükséges készségek fejlesztésére fektették a hangsúlyt. Az intézmény Gyulai úti épületében közel hatvan program, hatvanhat állomás és körülbelül 90 szakma sorakozott fel a pénteki pályaorientációs rendezvényen.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója úgy fogalmazott, a Szakmák éjszakája egy olyan lehetőség a diákok és szülők számára, ahol a leendő diák megfoghatja az adott munkadarabot, -anyagot; kipróbálhatja, részese lehet a szakmának, a BSZC szakképzésének.

A 18 és 22 óra között zajló eseményen a régi szakmák mellett a XXI. századi kihívásoknak megfelelő szakmák is felvonultak. Így többek között volt robotbemutató; a BSZC tanárai segítséget nyújtottak önéletrajzírásban; lehetőség nyílt egy számítógép szétszerelésére, összerakására; megtekinthető volt egy négyütemű benzines motor belseje; sminkes, fodrász bemutatót is tartottak, ahol a legfrissebb trendeknek megfelelő sminkek, frizurák készültek el.

A képzési paletta 90 százaléka bemutatkozott a harmadik alkalommal megrendezett békéscsabai Szakmák éjszakáján

A Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma számos programmal várta az érdeklődőket a Szakmák éjszakáján pénteken – tudtuk meg Czeglédiné Szappanos Anita igazgatótól. A rendezvény nyitóakkordjaként a romániai Faget, Orsova és Sebis településeken található testvériskolákkal írt alá a határon átívelő kapcsolatok erősítéséről megállapodást a gyulai intézmény. Az eseményen jelen volt és köszöntőt mondott Florin Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja.

A Szakmák éjszakáján pedig rendkívül sok érdekességgel szolgáltak a látogatóknak. A belügyi-rendészeti bemutató során a kábítószer-kereső kutyákkal és a megfigyelő kocsival is megismerkedhettek a jelenlévők. A hentesekkel gyulai kolbászt lehetett gyúrni, amit azután meg is sütöttek. A szakácsok salátákkal és grillezett finomságokkal kínálták az érdeklődőket.

A pékek és cukrászok marcipánból gyúrtak díszmintákat és fonott kalácsokat készítettek, a virágkötők virágkompozíciókkal rukkoltak elő. Az informatika iránt érdeklődők betekinthettek a 3D-s nyomtatásba, az asztalos műhelyben pedig akár kulcstartókat is faraghattak a vállalkozó kedvűek, a boltmúzeum korhű környezetével nyújtott egyedi élményt. Összesen tizenhat szakmával ismerkedhettek meg és próbálhatták ki azok egyes fogásait az érdeklődők.

Fotók: Kiss Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában