duális képzés

2018.04.11. 13:48

Képzett mérnököket keresett az orosházi cég

Aki keres, az talál. Így volt ezzel az egyik orosházi nagyadózó cég, a Doherty Hungary­ Kft. és egy szegedi egyetemista, Hodik Miklós is. A munkaadó képzett mérnököt keresett, a fiatalember a duális képzés során elméleti ismereteinek megszerzése mellé gyakorlati tapasztalatszerzéshez munkahelyet.

Csete Ilona [email protected]

dav

A Doherty Hungary­ Kft. a háztartási gépgyártásban, az autóiparban és az elektromos kéziszerszámiparban használatos tengelyek és forgórészek gyártására specializálódott, angol, családi tulajdonban lévő cég. Kapuját minden reggel majd kétszáz dolgozó lépi­ át. Ekkor pattan le bringájának nyergéből a fiatal mérnök, ­Hodik Miklós is. Ingázik Szeged és Orosháza között. Kíváncsiak lettünk, mióta? És miként alakul munkaadó és munkavállaló között a kapcsolat, immáron túl az egyetemi évek után.

Hodik Miklós (balról) a duális képzés során került kapcsolatba munkahelyével. Beküldött felvétel.

– Középiskolás útkeresésem idején a kecskeméti műszaki főiskolára jártam, ott hallottam először a duális képzésről. A Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában érettségiztem, majd OKJ-s képzésben szereztem informatikus oklevelet, de egyre inkább azt éreztem, a 3D-s tervezés és élmény már nem elég. Kerestem a lehetőséget, hol lehet esélyem a műszaki pályán – sorolta a szegedi fiatal, aki a kecskeméti Neumann János Egyetem gépészeti és műszaki főiskolai karára­ felvételizett 2014-ben, s ekkor talált partnerre az orosházi ­Doherty Hungary Kft.-ben.

– Itt töltöttem vizsgaidőszakokban a gépészmérnöki gyakorlatomat. Dolgoztam napi 8 órában, miközben a vizsgáimra is készültem. Biztosított a cég szállást, tanulmányi ösztöndíjat kaptam. Segítőkészség jellemezte a kollégákat, megismerkedtem a műszaki dokumentációkkal, új termék vagy termékmódosítás esetén a műszaki rajzok változtatásában is részt vettem, alapanyag-beszerzési ismereteim ugyancsak bővültek. Úgy vettem észre, bíznak bennem a műszaki osztályon dolgozók. Ezért se volt kérdés, hogy a diploma megszerzése után itt dolgozzak tovább – tette hozzá.

Hodik Miklós március óta a társaság termelési mérnöke­. Próbaidejét tölti. Találkozásunkkor azt mondta, nagyon motivált, hiszen a frissen szerzett elméleti tudását naponta bővítheti a gyakorlatban. A termelésben az esztergagép szekciófeladatait bízták rá. Egy kollégájával közösen (a cégnél több mint 30 számítógép-vezérelt CNC-esztergagépen dolgoznak a gépkezelők) végzik a megmunkálógépekkel kapcsolatos teendőket. Miután bringával a vasútállomásra teker, s hazaindul Szegedre, otthon különórára jár, hogy minél előbb megszerezze angolnyelv-vizsgáját. Az orosházi cég utazási hozzájárulással segíti a pályakezdő fiatalt, és a nyelvvizsga megszerzésében is támogatja Miklóst.

Középpontban a gyakorlati tapasztalatszerzés

A felsőfokú duális képzési formába elég hamar bekapcsolódott a Doherty Hungary Kft.: – Még 2012-ben a járműmérnök alapszakon indította el a kecskeméti főiskola ezt a típusú képzését, s a vállalat már a 2014 szeptemberében induló gépészmérnök-alapképzés esetében fogadta első duális hallgatóját, Hodik Miklóst. A Neumann János Egyetemen kívül a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával és az orosházi Kodolányi János Főiskolával állunk kapcsolatban – tájékoztatott Balogh Krisztina HR-menedzser. Elmondta, Kecskemétről, Szegedről a gépészmérnök, Orosházáról az emberi erőforrás, valamint a gazdálkodás- és menedzsmentalapszakos hallgatókat várják.

– Vállalatunknál a duális hallgatók létszáma 3. Gépészmérnökök, akik az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatra is szert tesznek nálunk. Célunk olyan szakemberek „kinevelése”, akik a tanulmányaik ideje alatt elsajátították folyamatainkat, megismerték termékeinket és ami még a legfontosabb: cégünk kultúráját. A gyakorlati tudást a lehető legmegfelelőbben képesek a mindennapi munkavégzésbe átültetni, emellett elhivatottak és motiváltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában