megelőzés

2018.04.06. 06:41

Itt a tavasz, indul a kullancsszezon

Itt a tavasz, sokan tesznek kirándulást a szabadba, heverednek le a fűre a napsütést élvezni. Egyre nagyobb problémát okoz azonban a kullancs, amely több kórt is terjeszt. Egyes betegségek ellen már van védő­oltás, a szakemberek szerint pedig sosem késő elkezdeni a védekezést.

Busi Ottó

Dr. Sonkoly Iván háziorvos praxisában ugyan nem tömegesen, de azért minden szezonban többen is igénybe veszik az oltást.

– Bizonyos foglalkozású ­csoportok esetén érdemes ­oltatni; sőt, a munkáltató kötelezően elő is írhatja a szabadban dolgozó és fertőzésveszélynek kitett embereknek, hogy megelőzésképpen oltassák be magukat. Régiónk­ban a parkgondozók, a mezőgazdasági munkások lehetnek érintettek, manapság már ugyanis nemcsak az erdőkben, a mezőkön, hanem a lakott területeken, a városi parkokban, sőt, akár az otthoni­ kertekben is előfordulhat kullancs – árulta el a szakember.

Elmondása szerint sokféle betegséget terjeszthet az ízeltlábú, ezek közül a két legfontosabb a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Míg előbbi­ sokkal­ súlyosabb és ritkább, az utóbbi­ gyakoribb. A Lyme-kór ellen azonban nincs hatékony védőoltás, viszont – ha időben felismerjük –, antibiotikummal teljesen gyógyítható.

A legkisebb gyötrés nélkül távolítsuk el a bőrbe került kullancsot, ezzel jelentősen csökken a fertőzés esélyeI. llusztráció: Shutterstock

– A kullancscsípés után, ha a kullancs nincs időben eltávolítva, és fertőzött volt, ­napokon, heteken belül jelentkeznek bizonyos bőrtünetek, amelyek a Lyme-kór gyanúját felvetik, bár ilyenkor sem alakul ki minden esetben megbetegedés. A Lyme-kór esetében azt lehet mondani, hogy a kullancsok tizenöt százaléka fertőzött. A vírusos agyvelőgyulladás ritkább, ezt jóval kevesebb ízeltlábú hordozza magában – mondta el a szakember.

Annak érdemes a védőoltásban gondolkodni, aki gyakran tartózkodik a szabadban, a természetben, figyelembe véve persze azt is, hogy az ­oltásnak is lehetnek mellékhatásai, szövődményei, bizonyos veszélyei. Mindig mérlegelni kell a várható előnyöket, esetleges hátrányokat, ugyanis allergia és túlérzékenység is kialakulhat az oltással szemben.

A békéscsabai háziorvos hozzátette, a három oltásból álló sorozatnál egy hónap különbséggel adják be az első kettőt, majd egy évre rá a harmadikat. A második oltás után is kialakul bizonyos fokú védettség, de ahhoz, hogy ez megfelelő legyen, jóval a szezon előtt érdemes elkezdeni az oltások beadását.

– Ettől függetlenül sosem késő, mivel napjainkban már ott tartunk, hogy szinte egész évben fennáll a kullancsveszély, áprilistól nyár végéig, sőt, akár novemberig is tarthat. Most már szinte egész ­évben, bármikor bekövetkezhet kullancscsípés – hívta fel a figyelmet a szakember.

A védőoltás az általunk megkérdezett helyi patikák szerint elérhető, nincs belőle hiány. Ezek beszerzése is gyors: ha esetleg nincs készleten, másnapra vagy akár aznap délutánra megérkezhet az adott gyógyszertárba.

Védekezés a kullancs ellen

Mindig az évszaknak megfelelő öltözetben járjuk a természetet, ajánlott négyóránként szúnyog- és kullancsriasztó készítmény használata. Nézzük át a testünket pár óránként, de naponta legalább egyszer a vérszívók után kutatva.

Ha kullancsot találunk a bőrünkben, a szakemberek szerint a lényeg, hogy a kullancs legkisebb gyötrése nélkül távolítsuk el azt. Ne nyomogassuk, vagy kenjük be különböző szerekkel, mivel ilyenkor a vérszívó kórokozókat „öklendezhet” a szervezetünkbe.

A kullancsok eltávolítására szolgáló speciális kanál a patikákban kapható, és egyébként igen keresett eszköz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában