megemlékezés

2018.04.16. 15:44

A holokauszt áldozataira emlékeztek Mezőkovácsházán

Megemlékezést tartottak hétfőn, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján Mezőkovácsházán, a hajdani gettó falai mellett lévő emléktáblánál.

Csete Ilona

A Hunyadi középiskola diákjai adtak műsort, majd dr. Szilbereisz Edit jegyző emlékezett az áldozatokra. Azokra a száz- és százezrekre, akik sokszor maguk is, részben a propagandától megtévesztve, úgy indultak a halálba, mint kötelező munkaszolgálatra.

De azokra is, akik pontosan tudták, hová visznek a vonatok, és akik közül nem kevesen már a bevagonírozás előtt önkezükkel vetettek véget életüknek. – Emlékezünk ártatlan és kiváló emberek tömegeire, szakemberekre, művészekre, alkotókra. Magyar honfitársainkra, akiket kizárólag származásuk alapján ennek az országnak az akkori vezetése szolgáltatott ki a megsemmisítésnek.

- És itt a mezőkovácsházi hajdani gettó falai mellett emlékezzünk az elhurcolt és meggyilkolt mezőkovácsházi zsidó emberekre, köztük gyermekekre. Mezőkovácsházán 1944-ben 413 főnyi zsidóság élt. 80 embert erdélyi és ukrajnai munkaszolgálatra vittek el.

 

Rajtuk kívül a mezőkovácsházi, a reformátuskovácsházi és a végegyházi, mintegy 400 zsidó ember került a kovácsházi határban kialakított gettóba. 1944. június 20-a körül marhavagonokban szállították el az embereket a kovácsházi vasútállomásról. Legtöbbjüket Auschwitzba vitték, csak három család került Strasshofba.

1944-45-ben a munkaszolgálatosok többsége és a Strasshofba deportáltak hazatértek. Auschwitzból azonban csak néhány fiatal nő tért vissza, akik egész családjukat elvesztették. A deportáláskor a mezőkovácsházi hitközségnek 413 tagja volt, ebből 115 fő, az összes zsidónak több mint negyede, a deportáltaknak pedig harmada 14 éven aluli gyermek volt. Közülük senki sem maradt életben.

a szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában