pályaorientáció

2018.04.11. 14:20

A budapesti Szakmasztár Fesztiválra készülnek a Békés megyei diákok

Heten jutottak tovább megyénkből az országos Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjébe. Az iparkamarák által szervezett megmérettetések végső fordulóját április végén tartják „a szakmák ünnepén”, a budapesti Szakmasztár Fesztiválon, melyre tavaly 15 ezeren látogattak el.

Az országos szakmai versenyek szlogenje „ A jó szakma felér egy diplomával”, célkitűzése a gyakorlatigényes „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén. Ebben az esztendőben 43 szakképesítésben több mint 7500 fő jelentkezett a versenyekre. A megadott eredményt elérő végzős hallgatók mentesülnek a szakmai vizsga írásbeli része alól. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint a Békés megyei indulók, akik több mint 500-an voltak, közel 20 százaléka tudta elérni az eredményt.

A területi iparkamarák a pályaorientációs céllal érdeklődő iskolák diákjait idén is eljuttatja a budapesti eseményre. A csoportok egynapos szakmai kirándulás keretében térítésmentesen vesznek részt a rendezvényen; Békés megyéből idén is mintegy 500 diák kap rá lehetőséget.

Tarolt a Zwack a szakmai versenyeken Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Szakma Sztár Fesztivál színpadi produkciói közé idén két Békés megyei művészeti csoportot is beválogattak. A békéscsabai Aerofit Sportegyesület és a Nemes Tihamér Szakközépiskola néptáncosai képviselik nemcsak iskolájukat, de Békés megyét is. A verseny online közvetítésének pályáztatása is Békés megyei sikert hozott, ugyanis a Vásárhelyi Pál szakgimnázium tanulói lettek a befutók.

Továbbjutó diákok, felkészítőik és gyakorlati képzőhelyeik:

Gyulai SZC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma: Somogyi Krisztián (asztalos, gyakorlati képzőhely: Balogh Faipari Kft., Gyula); Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája: Dudás Barbara (cukrász, gyak. képzőhely: Márkus Beáta Bcs.), Szalóki Krisztina (cukrász, gyak. képzőhely: Ladányi László Szeghalom), Borzán Mihály (eladó, gyakorlati képzőhely: HOCH-KER Ker. Kft. Újkígyós), Kassai Anett (eladó, gyakorlati képzőhely: Élésker Kft. Békéscsaba), Kovács Anita (kereskedő, gyakorlati képzőhely: iskola); Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma: Major Ádám (festő, mázoló, tapétázó; gyakorlati képzőhely: Kecső Sándor ev., Mezőtúr).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában