Látogatóközpont

2018.03.16. 17:23

Új lakókkal nyitotta meg kapuit a szarvasi állatpark

Március 15-én, a téli zárszezon után, ismételten megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark.

Balázs Anett

Téli álmukból ébredezve igazi embertömegre nyithatták ki szemeiket az állatpark lakói, hiszen a szarvasi bemutatóhely, idei első programján pénteken, egy tavaszköszöntő túrával várta a vendégeket.

Körömi Krisztina, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark vezetője egy kétórás túrán kalauzolta körbe az érdeklődőket, akik számtalan érdekességet tudhattak meg arról, hogy egyes állatok mit is csináltak a téli időszakban.

A csoport többek között ellátogatott az ébredező nyestkutyák kifutójához. Az állatok még éppen csak az orrukat dugták ki föld alatti kotorékukból, ahol a telet hibernálva, testhőmérsékletüket 10-18 Celsius fokra lehűtve töltötték. Mint megtudtuk ez idő alatt ezek az állatok alig-alig mozdultak és nem is nagyon táplálkoztak.

A szárazföldi teknősöket is nem olyan régen ébresztették fel álmukból az állatpark gondozói, akik a téli időszak előtt bélelt dobozokba helyezték el a hüllők osztályába tartozó páncélosokat, amelyek szintén hibernált állapotban töltötték a téli hónapokat.

– Átlagosan egy 8-10 fokos hőmérsékletű helyen tároljuk a szárazföldi teknősöket télen. Ez idő alatt lelassul a szívverésük, és semmilyen élelmet nem vesznek magukhoz és ebből kifolyólag a testsúlyuk is csökken némileg – árulta el Körömi Krisztina.

A melegedő tavaszi időjárás a borzokat is előcsalogatta a nyitótúrára, akik a kotorékukból azért néha kimozdultak a téli hideg időszakban is, legfőképp némi táplálék beszerzése céljából.

A legnagyobb meglepetés és öröm talán a vaddisznó családnál érte a látogatókat, ahol két kocától összesen tizenegy csíkos hátú kismalac jött világra a napokban. Az esős időben a kicsik szorosan bújtak anyjuk mellé, míg Rezső az apa büszkén dagonyázott a háttérben.

A látogatók megtekinthették a tavasz tiszteletére új agancsot növesztett őzbakot is. Érdekesség, hogy a tülköt kezdetben szőrös bőr, úgynevezett barka borítja, amelyet aztán az állat később, vékony ágakhoz simulva kezdi el ledörzsölni, ebből fejlődik ki az új agancs.

Boróka a vörös róka is koslatott volna, ám mivel a hím állatnak jelenleg nincs párja, az állatpark lakójának izgatottabb viselkedése árulkodott a vörös rókák szaporodási időszakáról, mely többnyire február közepére tehető. Ilyenkor a kan róka árnyékként követi szinte mindenhová a kiszemelt nőstényt.

Igencsak nagyot nézhettek azok, akik a tavalyi kapuzárás után, idén először vehették szemügyre az azóta meglepően hatalmasra nőtt jávorszarvast. Az állatparkba ünőként érkezett nyolc hónapos állat mára már méretes tehénként legelhet a számára kialakított területen.

Körömi Krisztina elárulta, jelenleg mintegy ötvenféle, a Kárpát-medencére jellemző állatfaj található a Körösvölgyi Állatparkban, melynek lakói a későbbiekben további új fajokkal fognak bővülni.

Fotók: Imre György

Új lakók is vannak, a nyuszt helyére most a nyest költözött

A nyitás tiszteletére az állatparkban eddig nem látott újoncként a nyest mutatkozott be. Körömi Krisztina elmondta, az állat egyenesen a fővárosból érkezett, ahol ezidáig egy hölgy nevelgette. A menyétfélék családjába tartozó ragadozó sokak számára ismerős lehet, hiszen nem ritka, hogy esténként a településekre is bemerészkedik némi jó falat reményében. Ahogyan a természetben a háztájakon is szárnyasokat és azok tojásait fogyassza előszeretettel a sok esetben nyuszttal összekevert állat. A különbség, hogy a nyuszt jobbára nappal és alkonyatkor, addig a nyest éjszaka vadászik – fejtette ki Körömi Krisztina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában