Táplálkozás

2018.03.06. 11:25

A testmozgás során megfelelő étkezéssel növelhető a teljesítmény

Sporttáplálkozás (Hitek és tévhitek) címmel szervezett előadást a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia a közelmúltban, melynek előadója dr. Fritz Péter volt. Az országosan elismert szakember ezúttal az akadémia játékosait és az érdeklődő szülőket igyekezett segíteni abban, hogy a labdarúgók számára kiválaszthassák a helyes étrendet.

V. E.

Dr. Fritz Péter egészségfejlesztő, egyetemi docens lapunknak elmondta, a sporttáplálkozást kívánta bemutatni egy kicsit más nézőpontból.

– A mai világban már az internet és az üzletek nyitottak, mindenki számára elérhető a sporttáplálkozás kínálta termékek palettája – kezdte a vendég. – De hogy megfelelő utat is mutassunk, próbálok objektív képet adni arról, hogy jelenleg hol tartunk ebben a kérdésben. Általánosságban szeretném bemutatni, hogy milyen előnyei vannak a sporttáplálkozásnak, miben tud segíteni és más tudományterületekkel együtt hogyan tud eredményeket elérni.

Ezenkívül egy-két gyakorlati tapasztalatot igyekszem megosztani a hallgatósággal. A szakemberek felkeresésére szeretném buzdítani a közönséget. Fontosnak tartom, hogy a sportolók velük együtt dolgozva építsék teljesítményüket, mindegy, hogy egyéni vagy csapatsportágról van szó.

– A megfelelő táplálkozásnak alapvetően teljesítményfokozó hatása van, de rehabilitációként is tud hatni sérülések esetében vagy terápiás időszakban, az idő szűkítésével. Tehát nagyon sok helyen tud beavatkozni, és fitt életvitelt biztosít. Az élsportolók ma kifejezetten nagy terhelésnek vannak kitéve, olyan elvárásoknak kell megfelelniük, melyek nem segítik az egészséges életmódot.

Ebben tud segíteni a sporttáplálkozás, ám ha nagyon szűken nézzük, akkor elsődleges szerepe a teljesítményfokozásban van. Az én módszerem lényege, hogy nincs sablon, hanem egyénre szóló. Ha valaki alapvetően a táplálkozására odafigyel, de nem tud teljesítményt tovább növelni semmilyen edzésmódszerrel vagy pluszteljesítménnyel, ilyenkor például a táplálékkiegészítős átgondolást kell alkalmazni – mondta az egészségfejlesztő.

Dr. Fritz Péter objektív képet nyújtott arról, hol tartunk. Fotó: I. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában