rendhagyó törióra

2018.03.15. 09:14

Szablyavívó-bemutatót is tartottak a könyvtárban

Szerda délután rendezték meg a Békés Megyei Könyvtárban a Magyar Szablyavívó Iskola Békéscsabai Tagiskolájának bemutatóját, ahol az érdeklődők mellett egy húsz fős diákcsoport is részt vett.

V. E.

Az esemény megnyitóján Lukoviczki Anna, a könyvtár igazgató-helyettese mondott beszédet. Trényei Péter, a szablyavívó iskola vezetője elmondta lapunknak, a március 15-i esemény megelőző programjaként a könyvtár felkérte tanintézetüket egy rendhagyó történelemóra megtartására, melyet egy szablyavívó bemutatóval kötnek össze.

A helyszínen egy kiállítást is rendeztek, ahol korabeli relikviákat, szablyákat, kardokat tekinthettek meg az érdeklődők. A történelemórán a tavaszi hadjáratot elevenítették fel. Egyik főszereplőjéről Görgey Artúrról beszélt Trényei Péter, aki mint katonatiszt és vezér az ő szemükben egy hős volt, attól függetlenül, hogy a fegyverletételt ő úgy kommentálta, hogy nem a fegyvert tette le, hanem az életeket mentette meg. Ez által körülbelül huszonhatezer huszárt mentett meg a biztos haláltól. Bemutatták, abban a korban hogyan vívtak és ők milyen módon próbálják ezt a hagyományokat megőrizve tovább vinni.

Fotó: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában