Átadó

2018.03.23. 15:41

Felújított gyulai épületeket adtak át

Ünnepélyes keretek között adták át a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatalának felújított Ady Endre utca 8., valamint Kossuth utca 2. szám alatti épületeit pénteken délelőtt. Előbbi ingatlanban a foglalkoztatási osztály, míg a Kossuth utcában a járási hivatal négy osztálya működik.

P. G.

Dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében elmondta, egy város szellemiségéről sokat elárul, hogy milyen állapotban vannak egykor szép napokat látott épületei.

- A város megtartó ereje szempontjából sem mindegy, hogy az épített környezet milyen színvonalon áll – hangsúlyozta. – Összefogásra, építő szemléletre és nagyon sok munkára van szükség ahhoz, hogy egy település szépen felújított épületekkel rendelkezzen és igényességet, rendezettséges sugározzon magáról. Szándékaink szerint Gyula igyekszik elöl járni a műemléki jelentőségű házak rekonstrukciója terén, ezért az utóbbi néhány évben sikerült több ikonikus gyulai ingatlant is felújítani. Ebben a munkában az önkormányzat, a vállalkozások, a magánszemélyek mellett az állami szervek is partnerek és eredményes résztvevők. A polgármester tételesen ismertette az elmúlt években megújult épületek sorát.

- A pénteken átadott két épület is illeszkedik ebbe a sorba: városképileg jelentős, és néhány éve még erősen felújításra szorult ingatlanokról van szó – ecsetelte a településvezető, aki szólt a két intézmény regényes történetéről.

A polgármester kitért arra, hogy az Ady Endre utca 8. szám alatti épületen három éve már végrehajtottak egy felújítást, de az akkori pályázat nem adott lehetőséget arra, hogy a környezet is megújuljon, és cseréljék a nyílászárókat.

- Az állam és az önkormányzat jó partnerei egymásnak, ezért szövetségre léptünk. Az állami beruházással párhuzamosan önkormányzati önerőből, 13,6 millió forintból kialakítottunk 11 parkolót az épület mellett, megépítettünk 92 méter járdát, elvégeztük a fakivágási és fásítási munkálatokat – sorolta dr. Görgényi Ernő. – Felújítottunk 650 négyzetméter külső homlokzatot az épületen, és kiépítettünk egy új főbejáratot.

Hozzátette, az akkori pályázatba még nem fért bele az energetikai korszerűsítés.

- A Békés Megyei Kormányhivatal a közelmúltban 1,2 milliárd forintot nyert el egy uniós pályázaton, amiből a megyében tizenegy épület újulhat meg ilyen módon. Ebből gyulai épületekre 111 millió forint áll rendelkezésre – fogalmazott. – Külön öröm, hogy a kormányhivatal kiemelt szempontként kezeli az energia-megtakarítást és megújuló energiák használatát.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy a közigazgatás átszervezésével párhuzamosan a környezet és az infrastruktúra is megfelelő hátteret nyújtson az ügyintézéshez, a mindennapi munkához.

- A megújult gyulai épületeket korábban szomorú sorsra ítélték, nem egy esetben a funkciók sem voltak megfelelőek, az idő vasfoga pedig erősen éreztette hatását – folytatta a gondolatot. – Ha ma körbe megyünk a városban, láthatjuk a fejlesztéseket, számos ingatlan megújulását. Meg kell őrizni ezeket az épített emléket az utókor számára. Ez mindannyiunk felelőssége.

A képviselő szólt a foglalkoztatási arányok folyamatos emelkedéséről.

- Az elmúlt években már 750 ezer új munkahely jött létre Magyarországon – húzta alá. – S Fontos az is, hogy egy segélyalapú társadalomból egy munkaalapú társadalomba vezetjük át az embereket.

Dr. Kovács József kifejtette, a most átadott fejlesztések jelentős megtakarítást is jelentenek, a beruházások sora mérsékli az energiafüggést, elvezethet a teljes önállósághoz az energia-felhasználás terén.

Dr. Görgényi Ernő, dr. Kovács József, dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és dr. Gulyás Imre, a gyulai járás hivatal vezetője adta át a beruházást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában