Madárvédelem

2018.02.06. 13:42

Szokatlan vendégek nagy csapatai figyelhetők meg a kardoskúti pusztán

Az enyhe időnek köszönhetően rendkívül színes madárvilág figyelhető meg a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó térségében.

kmnp.hu

A Vásárhelyi-pusztán több tízezer nagy lilik tartózkodik, ami január végén meglehetősen szokatlan jelenség – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park cikkében. Ez több tényezőnek köszönhető a szakemberek szerint, egyrészt az enyhe idő hatására a rövidre rágott őszi gyepeken már 5-10 centis új hajtások találhatóak, így a nagy lilikek bőven találnak maguknak táplálékot. Másrészt megjelentek a gyepi vízállások is, ezért a vízigényes vadludaknak inni sem kell messzire menniük, egy helyen tudnak enni és inni is.

Mivel a puszta most ilyen jó életfeltételeket kínál, ezért a nagy lilikek jelentős része nem is jár be a Fehértóra. Így kiválóan megfigyelhetők a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep melletti, szabadon látogatható toronyból (a Lófogó-érnél). Akinek szerencséje van, felfedezhet a csapatokat színező apácaludakat, vörösnyakú ludakat, kis lilikeket, esetleg vörös ásóludakat is – számoltak be a lehetőségről a madárvédelmi szakemberek.

A Lófogó-éren az enyhe időnek köszönhetően népes récecsapatok is megfigyelhetők, melyekben a tőkés récék mellett fütyülő, csörgő és kendermagos récék szintén előfordulnak. A táplálkozó közösségekben jelen vannak más téli madárfajok is, például bíbicek (több mint 150-et számoltunk), pajzsoscankók, aranylikék és nagy pólingok. Vannak parlagi sasok, gatyás ölyvek, kékes rétihéják, egerészölyvek, vörös vércsék és akár ezres seregélycsapatok is. Estefelé megfigyelhetőek a puszta más részein található éjszakázóhelyek felé repülő darvak is. Aki tehát felmegy a Lófogó-ér melletti kilátóba, az nagyon színes, viruló madárvilágban gyönyörködhet.

illusztrációk: shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában