hobbikert

2018.02.11. 10:41

A megfelelő időben kell kertészkedni

Előadást tartott Lukács ­Ágnes kertészmérnök a Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör minapi foglalkozásán a kerti teendőkről. A kör tagjai gyakorló kertészek, így a vetítéssel egybekötött program inkább az elméleti ismeretek bővítését és az egyes szakmai újdonságok megismertetését szolgálta. Hankó János, a Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke is tanácsokat adott.

Ny. L.

Az eseményen szó esett a tavaszi munkákról, a metszésről, a növényvédelemről és a tavaszi tápanyagpótlásról. A zöldségeskertekkel kapcsolatban a tervezésről, arról, hogy melyik növényből mikor és mennyit kell elvetni, illetve a magról történő palántanevelésről beszélt az előadó.

Mindezek mellett az ültetés időzítéséről, a fajtaválasztásról és a fűtés nélküli építmények okos hasznosításáról bővíthették tudásukat a megjelentek. Néhány praktikus tanács is elhangzott arról, hogy miként lehetne ezekben az építményekben megőrizni minél jobban a meleget, ezzel elérni azt, hogy gyorsabban fejlődjenek a növények. Ezenfelül a díszkertekről, a cserjékről és a lakásban tartott cserepes növények szakszerű gondozásáról is beszélt Lukács Ágnes.

– A zöldségnövényeknek más-más a fejlődési ritmusuk, van, amelyik lassabban növekszik a másiknál, vannak fagyérzékenyek, amelyeket ezért palántaként ültetünk ki májusban. Szabadban elvetni nincs értelme, mert nem kel ki, illetve sokkal lassabban fejlődik.

Ezt hamarabb megtehetjük védett létesítményekben. Akár otthon a fóliában vagy épp az ablakban. Tehát felgyorsítjuk ezt a kezdeti növekedést, és megfelelő élőhelyen tartjuk a növényt mindaddig, amíg kint nem biztosítottak azok a körülmények, amelyek a fejlődéséhez szükségesek. Gondolok itt például a paprikára, amit szükségtelen márciusban elvetni, mert nem lesz belőle semmi, viszont ha bent tartjuk a melegben, akkor később bátran ki lehet ültetni – mondta el a kertészmérnök.

A foglalkozáson a megjelentek azt is megtudták, miként számolják a vetés idejét ahhoz képest, hogy milyen növényeket és azokat hogyan akarják elültetni. Ennek az időzítéséről is szót ejtett az előadó. A fűtés nélküli létesítmények, mint a fóliasátor és az üvegház, megfelelő hasznosítása is programelem volt. Az, hogy a hő mikor lesz hatékony, hogyan, mikor kell szellőztetni és tájolni a veteményest.

– A növények fény nélkül nem fejlődnek. A cél, hogy minél fényesebb és kisebb költségű termesztést hozzunk össze. A fűtésnél akár az is tökéletes, ha raklapokból állítunk össze egy kis melegágyi keretet, és ezt üveglapokkal fedjük le – osztott meg egy lehetőséget Lukács Ágnes. Az üvegházzal rendelkezők a talajtakarásról is hasznos információkat kaptak, a megfelelő módon végzett művelettel, ugyanis még korábbra lehet tenni az ültetést. Ezzel pedig hamarabb lehet olyan élelmiszert tenni a család asztalára, ami saját forrásból származik, így ellenőrzött és egészséges.

A sérült, beteg ágakat, gallyakat távolítsuk el, nem megfeledkezve a múmiákról sem

Hankó János elmondta, ilyenkor a legfontosabb, hogy figyeljük az időjárást, mert csak a megfelelő időben végzett kertészeti munkáknak van értelme­ és haszna. Nem kell sürgetni­ semmit, hiszen nem maradtunk le semmiről, hiába tavaszias az idő.

– Persze, ha megfelelő az időjárás, nyugodtan kezdjünk tevékenykedni a kertben – mondta Hankó János. – Legfontosabb, hogy mindig fagymentes időben dolgozzunk, ha a növényeinkkel foglalatoskodunk. A metszésnél nagyon fontos, hogy kellő szakértelemmel végezzük, mert csak így tudjuk elérni az optimális állapotot. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg minél kisebb sebeket hagyjunk a fákon, ha pedig ezt nem tudjuk elérni, akkor kezeljük a sebeket a megfelelő tapasszal vagy akár mézzel is. Minden sérült, beteg ágat, gallyat távolítsunk el a fákról, nem megfeledkezve a múmiákról, vagyis a gyümölcsmaradványokról, amelyek búvóhelyet jelenthetnek a kártevőknek.

A lelkiismeretes gazdák még a fákra rakodott maradványokat is lekaparják, ezzel is segítve a metszést követő lemosó permetezés hatékonyságát.

Aki még az ősszel nem ásta fel a kiskertjét, az még most megteheti, hiszen napokon belül, ha az idő engedi, vethetjük a gyökérzöldségeket, a dughagymát és a többi hagymamagot is. Ne felejtsük el, hogy a díszkertben is fontos a szakszerű metszés, a növények fiatalítása. A díszkertünk ezzel még látványosabbá válik, és nem rontják a látképet a már elöregedett, túlnőtt cserjéink, díszfáink. Aki nem maga végzi el a munkálatokat, annak itt az idő megkeresni­ a szakembereket, hogy kikérjük a tanácsaikat, segítségüket, mert így válhat igazán széppé és élvezhetővé a kertünk.

A Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör összejövetelén elhangzott, a 30 fős tagság 2018-ban is folytatja a korábbi évek hagyományait, folyamatosan fejlesztik és alkalmazzák az új módszereket, egyben folytatják a jól bevált művelési módokat.

Hankó János a metszésnél odafigyel, hogy a lehető legkisebb sebeket ejtse a fákon. Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában