Körösújfalu

2018.02.18. 07:27

Március elsejétől öt gyermek járhat a minibölcsődébe

Mini bölcsődét alakítanak ki Körösújfaluban, a községi konyhának és az óvodának is otthont adó épületben, önálló intézményként. Szabó Csaba polgármester kiemelte, hogy a munkálatokat nem pályázati pénzből, hanem saját forrásból fedezi az önkormányzat. Az alig félezer lelkes településen öt szülő jelezte az igényfelméréskor, hogy beíratná gyermekét.

Licska Balázs

Zajlanak a munkálatok a községi konyhának és az óvodának is helyt adó épületben, ahol az egyik helyiségben mini bölcsődét alakítanak ki. Szabó Csaba a helyszínen mutatta, mi hogyan lesz, és elmondta: a tervek szerint március elsejével nyitják meg az intézményt. Bár a határidők szorítanak, úgy tűnik, addigra minden rendelkezésre áll.

– Az igényfelméréskor öt szülő jelezte, hogy ha lenne valamilyen bölcsőde a településen, akkor beíratná a gyermekét, mivel szívesen visszatérne a munka világába – ecsetelte a településvezető. Utánanéztek, hogy ezt miként lehetne kialakítani. Arra jutottak, hogy a mini bölcsőde életre hívása a legegyszerűbben járható út, egy bölcsőde esetében szigorúbb szabályoknak kellene megfelelni.

– Egy mini bölcsőde legfeljebb 8 gyereket fogadhat, de ez elegendő az igények láttán. Ha legalább 3 kicsit beíratnak, akkor az intézmény már hozzájuthat a teljes pénzhez. Az önkormányzat számára nem jelent vélhetően pluszkiadást a plusz intézmény, mivel a magyar állam ad pénzt a működésre, a finanszírozása tehát megoldott – mondta Szabó Csaba.

A mini bölcsőde önálló intézmény lesz, mivel tanév, nevelési év közben nem lehet átszervezni a községi konyhát és az óvodát tömörítő intézményt. Ám helyileg ugyanott lesz, a másik kettővel egy épületben. Átlagosan tíz gyermek jár Körösújfaluban óvodába, így az egyik csoportszobát fel tudták szabadítani, az ad otthont a mini bölcsődének.

– Néhány millióból, saját forrásból és saját szakemberek révén a teljes átalakítás megoldható úgy, hogy az a szakhatóságok szerint is megfelelő legyen – folytatta. A csoportszobában szigetelni kell, parkettázni, festeni. A leendő bölcsődéseknek az udvaron egy különálló 200 négyzetméteres részt, s fedett helyen babakocsi-­tárolót is kialakítottak.

Az egyik óvodai csoportszoba a jövőben, az átalakítás után mini bölcsődeként működhet

Fotó: Imre György

Szabó Csaba elmondta, a kültéri és beltéri játékokat, étkészleteket és evőeszközöket, kiságyakat és pelenkázókat megrendelték, azok a közeljövőben megérkeznek. Hamarosan a működési engedély iránti kérelmet is postázzák. A reményeik szerint azzal sem lesz probléma, és így valóban március elsejével megkezdheti működését a mini bölcsőde.

Alig félezren élnek Körösújfaluban

A képviselő-testület ülésén is téma volt a mini bölcsőde, a grémium elfogadta az önálló intézmény alapító okiratát. Az intézményvezetői feladatok ellátásával Bende Gyulánét bízták meg. A mini bölcsődében egy dajka és egy kisgyermekgondozó dolgozik majd.

– Körösújfaluban valamivel több mint félezren élnek – mondta Szabó Csaba. Ha nem is emelkedik a lakosság száma a mini bölcsőde nyomán, azt is eredménynek értékeli, ha nem csökken. Ugyanis nehéz meg-, helyben tartani a fiatalokat.

Kiemelte: az önkormányzat ezért igyekszik minden esélyt megragadni és a lehetőségei szerint minden olyan szolgáltatást nyújtani, ami egy-egy nagyobb településen elérhető. Amennyire csak tudnak, a munkahelyteremtésben is próbálnak előrelépni a fejlesztésekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában