Újdonság

2018.02.10. 15:27

Gyulai szabadalom a hűtőmágneseket nyomtató automata

Gyulai szabadalomként fejlesztették ki a nemzetközi szinten is újdonságnak számító hűtőmágnes-nyomtató automatát. Az eszköz már több turisztikailag frekventált hazai településen elérhető, de a valódi felfutása csak ezután várható.

Papp Gábor

A turizmus térhódításával megnőtt az igény az olyan emlékek vagy ajándéktárgyak iránt, amelyek személyes ­fotókkal tehetők egyedibbé­ – nyilatkozta lapunknak Hack István, az automata elkészítője. – A hűtőmágnesek rend­kívül népszerűek, sokan visznek haza ilyen tárgyakat, azonban személyes fotóval korábban nem készültek belőlük.

Mint elmondta, a hűtőmágnes-nyomtató automata elkészültéhez egy kevésbé sikeres újítás vezetett.

– Partnercégként vettünk részt egy élményfotós italcímke-nyomtató automata kifejlesztésében – szólt az előzményekről. – Az eszköz egy hordóba beépített berendezés volt, azonban előzetes piacfelmérésünk hiányosan sikerült, gyakorlatilag nem volt valódi igény a lehetőségre. A potenciális partnerek azonban jelezték, a hűtőmágnes-nyomtatás iránt igenis mutatkozik kereslet.

Ekkor pedig Hack István vezetésével elkezdődött egy több mint kétéves, rendkívül összetett munka; maga a prototípus pedig tavaly debütált Gyulán.

– Gyulai vagyok, és mindig is ezer szállal kötődtem a városhoz, így nem is lehetett kérdés, hogy a szabadalmat elsőként itt helyezzük üzembe – fogalmazott Hack István. – Természetesen akadtak gyermekbetegségek, amelyeket kijavítottunk. Napjainkra gyakorlatilag minimális hibával működnek az eszközök. Számunkra a legnagyobb pozitívum, hogy a vártnál sokkal többen vették igénybe a szolgáltatást, és készítették el saját, személyes fotóval illusztrált hűtőmágneseiket, amihez hátteret választhatnak, illetve feliratozhatják is.

Ma már nyolc automata ­érhető el hazánkban, Gyulán három, Egerben kettő, egy-egy pedig Szilvásváradon, Szarvason és Hajdúszoboszlón. Bel- és külföldről egyaránt akad érdeklődés a franchise-rendszerben működtetett automaták iránt. Megfelelő befektető megtalálása után elkezdődhet az eszközök még nagyobb számban történő gyártása.

Több mint háromezer munkaóra

A tapasztalatok szerint átlago­san kettő és öt közötti turista­ fotózkodik egy-egy alkalommal az automatánál. A maximum létszám elérte a nyolc-­tízet. A már működő automaták körülbelül 25-28 ezer embernek szereztek eddig sikerélményt, és mivel egy nyomtatással két hűtőmágnes készül, így több mint 14 ezer hűtő­szekrényre került garantáltan fő helyre a saját fotós hűtőmágnes.

Hack István szólt arról is, hogy bár kísérleti technológiáról van szó, a nyomtatási hibaszázalék mindössze 3-4 ezrelék körül mozog. A fejlesztés ­során közel 6500 próbanyomtatást kellett elvégezni, míg eljutottak idáig. Az évek alatti­ fejlesztésre, illetve a üzemképes állapot elérésére több mint 3100 munkaórát kellett­ fordítani. A szabadalmi védet­tséget tavaly decemberben kapták meg, ami egyértelműen bizonyítja az újszerűségét. A franchise-szövetség múlt heti ülésén számos érdeklődő­ akadt a lehetőség iránt, így várhatóan idén még több ­helyre eljut az automata.

Hack István elmondta, ma már nyolc automata működik hazánkban. Fotó: Kiss Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában