döntés

2018.02.04. 15:32

Átvállalták a terhet, hogy segítsék a campus gazdálkodását

A kormány átveszi a békéscsabai campus terheinek egy jelentős részét – hangzott el a minap a közgyűlés ülésén. A mostani döntés a nagyelőadót és a könyvtárat érintette.

L. B.

Magyarországon több épület újult meg és bővült a 2000-es években ingatlanokra­ vonatkozó bérleti és szolgáltatási szerződés keretében, így ­Békéscsabán is létrejött az úgynevezett PPP-konstrukciót tartalmazó kontraktus 2007-ben. Ez a pénzügyi konstrukció – némileg hasonlatosan a lakossági deviza­hitelek esetében kialakult helyzethez – néhány év elteltével erős korlátok közé szorította a felsőoktatási intézmény működtetését.

A nagyelőadót terhelő hitelt megváltotta a kormány Fotó: Imre Gy.

A magyar kormány – az ország pénzügyi helyzetének erősödésével – döntött az előnytelen konstrukciók megszüntetéséről, egy kormányhatározatban forrást is rendelt ennek végrehajtásához. Békéscsaba esetében a ­Modern Városok Program keretében megváltották a 350 lelkes nagyelőadót és a könyvtárat terhelő hitelt.

Ezzel megszűnt az a fizetési­ kötelezettség, amit eddig a Szent István Egyetemnek kellett kigazdálkodnia. A döntés jelentősen segíti majd a campus­ gazdálkodását, hiszen a fenntartó válláról egy olyan terhet vettek le, ami a hatékony működést akadályozta. Ki kell emelni azonban azt, hogy az ingatlankomp­lexum tulajdonosa továbbra is a magyar állam és az önkormányzat marad.

A téma azért került napirendre a békéscsabai közgyűlés legutóbbi ülésén, mert a PPP-konstrukció megszüntetése kapcsán a Szent István Egyetem és az Erste-Strabag konzorcium között tavaly év végén egy kiváltási megállapodás és egy ingatlan-adásvételi szerződés jött létre. Ennek nyomán az 1624 négyzetméteres ingatlant a magyar állam szerezte meg egy kft.-től. ­Békéscsaba önkormányzatának elővételi joga volt, amiről a képviselő-testület határozata mentén lemondott.

Szarvas Péter polgármester­ és Herczeg Tamás, a város szociális tanácsnoka, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóikon fontos döntésnek nevezték, hogy a magyar kormány levett egy terhet a Szent István Egyetem válláról. A városvezető jelezte: a hostel épületén ugyanakkor még van PPP-teher, azonban egyeztetnek annak érdekében, hogy azt is megváltsák a közeljövőben, ezzel még inkább segítve a Szent István Egyetem hatékony gazdálkodását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában