Fejlesztés

2018.01.30. 20:53

Több fejlesztésre nyertek forrást

Négy TOP-os ­pályázaton a nagyközség több mint 200 millió forintot­ nyert, amelyet gazdaság, ­turizmus és környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésére, valamint energia-korszerűsítésre fordíthatnak.

B. A.

Molnár József polgármester elmondta, Kondorossal és ­Békésszentandrással konzorciumban pályáztak turizmusfejlesztésre, ennek kapcsán 365 millió forintot nyertek el. Ebből Csabacsűd 30 millió forintban részesült, amelyet a Petőfi utcai sportpálya felújítására fordítanak.

A pályán vizesblokkot, épített színpadot és annak környezetében sétányokat alakítanak ki. ­Helyi gazdaság fejlesztésére, szintén Békésszentandrással konzorciumban 130 millió ­forintot nyertek, ebből Csaba­csűd 41 millió forintot kapott, melyből egy fedett piacteret építtet az önkormányzat. Az elképzelések között összesen nyolc pavilon, alattuk három árusítóasztal továbbá vizesblokkok és körpadok kiépítése szerepel. Mindezt akadálymentes formában, a tetőkön napelemekkel építik ki.

– Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 34,9 milliót ítéltek meg számunkra. Ebből a napközis konyhát újítjuk fel – közölte Molnár József. Hozzátette a legnagyobb összeg 99,9 ­millió forint, a települési környezetvédelmi infrastruktúra­ fejlesztésére irányul. Ebből a belvízhálózati rendszert hozzák rendbe. Elmondta, jelenleg a támogatási szerződések előkészítése folyik.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke mint a program területi szereplője kiemelte: a csabacsűdi projektek mutatják, a kisebb települések is ­sikerrel pályáznak. Hozzátette, a helyi gazdaság fejlesztése az ilyen pályázatokkal azért fontos, hogy megakadályozzák az elvándorlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában