interjú

2018.01.29. 14:45

Hétszáz kötetes gyűjteménnyel büszkélkedhet a csabai könyvcsináló

Barabás Ferenccel, a békéscsabai könyvcsinálóval beszélgettünk, aki kollégájával az ezredfordulón megalapította a Magyar Miniatűr és Bibliofil Könyvészek Társaságát, és csodálatos minikönyveket készít és gyűjt.

Jenei Péter

- Nyomdász, grafikus és fotós, vagy ahogy te szoktad mondani könyvcsináló, hogyan jött az ötlet, hogy minikönyveket is készíts?

- Kéziszedőtanuló koromban gyakran pótolni kellett a hiányzó plakátbetűket, fogtam a nagyapám húzós pengéjű borotvájából készített snicceremet s egy kisdarab linóleumot és kimetszettem a hiányzó betűt. Vágó János gépmester kollégám tanácsára elkeztem rendszeresen rajzolni a kaposvári Balázs János rajzszakkörben. Ekkor jutott eszembe, hogy az apró (3–5 cm) linóleumból darabokból készítsek kicsi metszeteket, ex libriseket, majd különböző grafikai témákból metszetsorozatokat. Ezeket azután igazgatói engedéllyel kinyomtattuk és bekötöttük. Ekkor 1971-et írtunk, ez időtájban indult el a magyar minikönyvgyártás fénykora. Akkor csak hobbinak indult, majd a mai napig megmaradt szenvedélynek.

- Kiknek készíted ezeket a könyveket? 

- Először csak a nyomdászoknak szántuk, később a barátoknak, majd a minikönyv-gyűjtőknek.

- Milyen példányszámban készülnek a minikönyvcsodák?

- Kiskönyveim általában 30–50 példányban készültek így kapósak lettek a gyűjtők körében. Ma már egyre többen keresik a régi könyveimet. Napjainkban 100–300 példányban csinálunk minikönyvet a mikrótól a törpekönyvig (23–96 mm-ig).

- Olvassák vagy inkább gyűjtik a vásárlók?

- Témában, kivitelben nagyot váltottunk. Legtöbbször törpekönyvet csinálunk (67x96 mm), hogy olvassák is könyveinket. Egykor készültek hasonló méretű régi könyvek is már a 15. században Mátyás király korában.

- Mennyi munka van a könyvek elkészítésével, és melyik részét szereted a legjobban? Nagyobb munka, mint egy „normál” méretű könyvet elkészíteni?

- A témától is függ persze, de hasonló sok munka van minden könyv elkészítésével. A dizájn kitalálása meghatározza a kötet sorsát abban a pillanatban, ez a legnehezebb feladat. A technikai sor már könnyű, de a könyv kötészete nagyobb munka, mivel minden kézzel történik.

- Hová kerültek már a könyveid a világban?

- Amerikába, Németországba, Oroszországba és még sokfelé a világba.

- Neked mekkora gyűjteményed van?

- Nem nagy a gyűjteményem, mintegy 700 kötet, de van akinek itthon 3000 darab is van.

- A családod is besegít a munkákban?

- Igen.

- Melyik minikönyvedre vagy a legbüszkébb?

- Természetesen mindegyikre. A hétkötetes „Devil ABC”-től a 42 nyelvre lefordított „Miatyánk”-ig, stb.

- Találkozhat a közönség a közeljövőben a műveiddel?

- Igen, 2000-ben megalakítottuk Békéscsabán a Magyar Miniatűr és Bibliofil Könyvészek Társaságát, tevékenységünkben kiállítások, könyvbemutatók is szerepelnek. Az ez évi könyvhéten szeretnénk egy vándorkiállítással összekötött népszerűsítő bemutatót tartani több városi könyvtárban.

Fotók: Jenei Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában