képgaléria

2018.01.31. 07:01

Lerombolt sírhelyek: fejfákat döntöttek rá dobozi nyughelyekre

Ledöntött fejfák, összetört­ sírok, egymásra borult, szétrepedt emlékek. Olvasóink hívták fel a figyelmet arra, hogy a dobozi temető­ egyházi fenntartású része szomorú képet mutat. Elsőre vandálokra, sírrongá­lókra gondol az ember, de mint kiderült ennél kuszább a helyzet. Azt beszélik a nagyközségben, hogy a meg nem váltott, balesetveszélyes sírok fejfáit döntik le.

Busi Ottó

A helyszínen igyekeztünk utánajárni, hogy mi is történhetett. A település ­temetőjének kapujából a ­sírok közé betekintve egy lelket sem láttunk, de a leborult fejfák, lerombolt síremlékek azonnal feltűntek.

Több nyughelynél a sírokat borító kőlapok is szétrepedve, darabokban fekszenek a fejfák alatt. Olvasóink és a legnagyobb közösségi oldal tagjainak beszámolói alapján a település református lelkésze döntött arról, hogy a meg nem váltott, esetleg balesetveszélyesnek ítélt nyughelyeknél le kell dönteni a sírokat.

– Minden veszélyesnek ítélt fejfát rádöntöttek a nyughelyekre, ezzel tönkre­téve azt, és a sír többi részét. A távolról érkező rokonok is akkor, ott a helyszínen szembesültek a ténnyel, hogy a hozzátartozóik sírja romokban áll. Személyesen is érintett vagyok az ügyben, a családom szintén kénytelen volt megbirkózni ezzel a látvánnyal. Beteg nagymamám különösen nehezen viselte a dolgot – mondta egy olvasónk, aki nem szerette volna­, ha a ­nevét nyilvánosságra hozzuk.

Ahogy fogalmazott, a meg nem váltott sírhelyek sorsa­ már régóta kényes téma a ­település életében, mivel ezeket­ lerombolják. Állítólag ezek a fejfák a lelkész szerint veszélyesnek minősülnek, ám úgy tudja, egy ön­tapadós cetli kiragasztásán kívül semmilyen értesítést nem kaptak erről a hozzátartozók. A kegyeleti híreknek készült hirdetőtáblán sem ­jelezték, hogy mire készülnek.

Ledöntött sírokkal, összetört fejfákkal is találkozhatunk a dobozi temető egyházi kezelésű részében. Fotó: Imre György

Köves Mihály polgármester elmondta, az egyház képviselőjével több alkalommal is egyeztetett a helyzetről, és arról, hogy miként lehetne megoldani a felvetődött problémákat. Ezenfelül írásban is tájékoztatta az egyházközséget azokról a panaszokról, amelyeket a lakosok fogalmaztak meg a temetővel kapcsolatban.

A tavaly decemberi testületi ülésen Balog Lajos ­Barna református lelkipásztort is meghallgatták. Ott a lelkész az önkormányzati támogatás növelésének igényéről beszélt, illetve arról született döntés, hogy a szociális és gyermekügyek bizottsága megvizsgálja a felvetődő kérdéseket, és erről a testületet tájékoztatni fogja.

 

Szerettük volna megtudni­ a református lelkész álláspontját is, azt, hogy Balog ­Lajos Barna mit gondol a kialakult helyzetről, a panaszokról, és hogy ő miben látja a megoldást. Ő azonban nem nyilatkozott lapunknak.

A hulladékkal ugyancsak gond van

A helyiek elmondása alapján az egyházi temetőrész hul­ladékainak kezelésével, ­annak összegyűjtésével, valamint megsemmisítésével is probléma van.

Ezt erősíti meg a legnagyobb közösségi oldalon a dobozi­ temető állapotával foglalkozó helyi csoport némelyik tagjának bejegyzése is. Ezek szerint az összegyűlt temetői hulladékot nem elszállítják, hanem a helyszínen elégetik. Ez pedig sok esetben válogatás nélkül történik, így száraz és nedves növények, de műanyag virág, fólia, celofán, mécsestartók és sok egyéb nem eltüzelhető anyag is ontja a bűzös és vélhetően egészségtelen füstöt. Ez zavarja az érintett lakókat. Az önkormányzathoz beérkező lakossági panaszok többsége egyébként a síremlékek ledöntése mellett, a hulladékelhelyezésről és -szállításról, valamint a szemét elégetéséről szólt. Ezekkel a település képviselő-testülete többször is foglalkozott – tájékoztatott Köves Mihály, a nagyközség polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában