Ellenőrzés

2018.01.24. 11:48

Befejezték a vagyonkezelő zrt. gazdálkodásának ellenőrzését

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. gazdálkodásának ellenőrzését, ami a 2012 és 2015 közötti időszakra terjedt ki – közölte a szervezet.

L.B.

Az önkormányzat 23 éve alapította a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-t. A cég fő tevékenysége ingatlanok üzemeltetése és bérbeadása volt az ellenőrzött időszakban. Üzemeltette az önkormányzati lakásokat, kezelte a nem lakás célú ingatlanokat, működtette a parkolási rendszert, üzemeltette a városi sportcsarnokot és sportlétesítményeket, a vásárcsarnokot és a piacot. Emellett alá tartozott az Árpád fürdő, a CsabaPark, valamint egyéb feladatokat is ellátott.

Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat mindenben a jogszabályoknak megfelelően járt el.

A zrt. pedig az előírt szabályzatokat elkészítette. A vagyonával 2012 és 2014 között szabályszerűen gazdálkodott, az éves beszámolók adatait leltárral alátámasztotta. Ugyanakkor 2015-ben a vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű. A 2015-ös mérlegét leltárral nem támasztotta alá, a beszámoló megalapozottsága nem volt biztosított, ami veszélyeztette a vagyon megőrzését és az elszámoltathatóságot.

A kötelezettségállományának alakulása a működést nem veszélyeztette. Az ÁSZ szerint az éves beszámolókat a cég a jogszabályban és a belső szabályozásban előírt határidőn belül elkészítette, letétbe helyezte és közzétette. A jogszabályban rögzített közérdekű adatok közzétételére vonatkozó elektronikus közzétételi kötelezettségét viszont nem teljesítette. A társaság bevételeinek, ráfordításainak, beruházásainak, valamint az értékcsökkenésnek az elszámolása szabályos volt, az önköltségszámítás és az árképzés pedig szabályszerű.

Az ÁSZ a vagyonkezelő zrt. igazgatósága elnökének három javaslatot fogalmazott meg, amelyekre harminc napon belül intézkedési tervet kell készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában