Madárvédelem

2018.01.24. 09:06

Szinkronban számolták meg a túzokokat

A múlt héten végezték el a szakemberek az országos túzokszámlálást. A szinkronizált, tehát egyidejű számbavételt nemcsak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, hanem a túzok előfordulásában érdekelt más nemzeti park igazgatóságok is elvégezték munkatársaik és önkéntes segítők bevonásával.

kmnp.hu

A számlálás egyben illeszkedett a jelenleg futó „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” c. Life+ program munkatervébe is – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park cikkében. Rövid időn belül kirajzolódik majd a kép Közép-Európa, így Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia téli túzok népességéről. Eddig ezen a télen mindenütt kedvező életfeltételeket találtak az adott előfordulási helyeken, így vonulásra nem kényszerültek a túzokok.

A hazai számlálás eredménye közel 1300 példány, melyből Békés megyében két populáció telelő állománya vált számszerűen ismertté. A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványa-Ecsegi puszták területi egységében 468 példányt, míg a Csanádi pusztákon 27 példányt találtak a Nemzeti Park megfigyelői. A Kis-Sárrét magyarországi oldalán nem észleltek madarakat, de a romániai oldalon Nagyszalonta térségében 20 példányt számoltak ottani szakemberek.

A kedvezőtlen útviszonyok miatt valószínűleg nem sikerült minden csapatot megtalálniuk a Nemzeti Park munkatársainak, akik beszámoltak arról, hogy voltak már jobb eredmények, de az így is kimutatható, hogy a hagyományos telelőhelyeken jelen vannak a madarak és sikeres az eddigi telelésük. A túzokok szinkronszámlálása Magyarországon 1991 óta folyik. A lekövetett létszámadatok fontos információk a túzok életkörülményeinek visszajelzésére is. A Kárpát-medencében élő állomány 2/3-át most is a két nagy populáció, a Dévaványai-síkon és a Duna-völgyi síkon élők csapatai tették ki.

 Illusztráció: shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában